Iasi: Portret/ Nicu Brânzei: „Boxul este sportul oamenilor curajoşi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nume cunoscut în ring acum trei decenii, Nicu Brânzei continuă să facă performanţă în „nobila artă“, având un ochi format pentru tinerele talente.

Puţină lume ştie că Nicu Brânzei, unul din cei mai talentaţi antrenori de box din ţară, a dorit să-şi croiască un drum în sport prin fotbal. „Mi-am dorit să fac fotbal, dar când am văzut cum sunt trataţi copiii de la ţară în comparaţie cu feciorii orăşenilor înstăriţi m-am demoralizat. Fratele meu mai mare făcea deja box la CS Nicolina şi m-a luat cu el la sală când aveam 15 ani. Peste timp, mi-am dorit să am tangenţe cu sportul-rege şi am absolvit Facultatea de Sport cu prima specializare fotbalul“, îşi aminteşte maestrul Brânzei.
Şansa tânărului sportiv a fost în persoana primului antrenor, în persoana regretatului Iosif Mattes.

„Principalul meu atu cred că a fost condiţia fizică. Pentru mine nu exista discotecă sau alte distracţii. Când mă duceam la un concurs eram sigur că mă duc pregătit. Era ceva să iei titlul naţional venind din provincie într-o perioadă în care medaliile se împărţeau între Steaua şi Dinamo“, spune Brânzei, care a fost la lotul naţional al României din 1978 până în 1986, an în care a pus mănuşile în cui.


Secretul succesului


„Nu a fost greu să trec la antrenorat pentru că Iosif Mattes a fost un pedagog foarte bun. Am început să antrenez tot la Nicolina. După numai doi ani, un sportiv de-al meu, care nu era nici măcar campion judeţean, a ajuns la lotul naţional de juniori şi a luat medalie la turneul Prietenia din Cuba, cel mai galonat concurs amical din lume“, povesteşte Nicu Brânzei.


Performerilor Tătăruşanu şi Sîrbu li s-au alăturat cu timpul nume precum Hodorogea, Velea şi Marin. Secretul lui Nicu Brânzei? „Îi iau de mici, şi îi duc prin multe stagii de pregătire ca să aibă experienţă în ring cu adversari valoroşi. În felul acesta, când intră în primul concurs, sunt mult mai bine pregătiţi. Trebuie să am grijă de ei mai ceva ca un părinte. Când vede că îl respecţi şi ţii la el, copilul are motivaţie pentru performanţă“, explică tehnicianul.


Venind dintr-o familie de ceferişti, Nicu Brânzei a venit şi el la clubul CFR Iaşi. „Mihai Nicolaiciuc m-a adus la staţia CFR Socola, unde de-a lungul timpului am făcut o adevărată sală de box cu tot ce le trebuie copiilor. Dacă voi fi ajutat, putem face o secţie de box foarte bună la CFR-CSŞ Unirea Iaşi“, promite Nicu Brânzei. Selecţiile la sala CFR-Socola sunt de luni până vineri , între orele 8.30-10.30 şi 17.00-19.00.

întrebări şi răspunsuri
Aţi fost provocat la box şi în afara ringului?
Niciodată. Pe vremuri toată lumea venea la meciurile de box, inclusiv şmecherii. Făceam nişte meciuri de chinogramă ca să mă vadă toată lumea. După ce se lămureau cum dă Brânzei cu stânga nu mă deranja nimeni pe stradă.
Aveţi o neîmplinire?
Faptul că elevul meu, Alexandru Marin, singurul boxer român care a luat medalie la Mondialele de tineret din 2010, nu a fost luat la lotul naţional. Este păcat că numai dinamoviştii au prioritate.
Ce planuri aveţi pe viitor?
Îmi doresc să mă duc la ţară cu tinerii mei ca să fac demonstraţii de box şi să le vorbesc copiilor despre «nobila artă». Boxul nu înseamnă bătaie, dar este un sport al oamenilor curajoşi, cu personalitate, care doresc să-şi atingă visele.

ce-i place
Fotbalul rămâne o mare pasiune pentru Brânzei, fan declarat al celor de la Arsenal Londra. La capitolul muzică, tehnicianul preferă pe cea clasică şi populară. „Mi-ar plăcea ca băiatul meu, Tinu, care este mâna mea dreptă la antrenamente şi care este profesor, să primească ocazia de a-mi călca pe urme şi să devină antrenor“, spune Brânzei.

ce nu-i place
„Nu vreau să aud de bătaie în afara ringului. De asemenea, mă doare când munca acestor copii este uneori în zadar din cauza jocurilor de culise din arbitraj. Nu-mi plac gălăgia şi poluarea din jurul nostru“, încheie Nicu Brânzei.

profil
născut. 18.07.1958, satul Dumbrava, comuna Ciurea, Iaşi.
studii. Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Iaşi.
familie. Este căsătorit, are doi copii.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite