Iaşi: Portret/ Dragoş Merişca, cel mai tânăr autor de volum din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ascultă mai sus ce spune Dragoş Merişca despre suflet.Băieţelul are mari şanse să intre în Cartea Recordurilor, după ce la doar şase ani şi-a lansat propria carte.

La doar un an şi câteva luni, Dragoş a început să vorbească cursiv, iar tatăl său l-a înregistrat. Toate conversaţiile interesante, ideile şi frământările acestuia au fost adunate în volumul „Poveştile mele de pe vremea când nu ştiam să scriu“.
Tema care îl frământă pe micuţul Dragoş este timpul. La doar doi ani şi jumătate acesta îşi punea problema îmbătrânirii celor dragi.

„Să-i spui bunicii să închidă bine toate ferestrele şi toate uşile de la casa ei şi atunci timpul n-o să mai treacă pe la ea“, spunea într-un limbaj stâlcit Dragoş, ideea fiind transcrisă de tatăl său în carte. Jumătate de an mai târziu, copilul a găsit soluţia pentru a-şi păstra părinţii veşnic tineri: „Nu mai mâncaţi! Mie îmi spuneţi să mănânc ca să cresc, să mă fac mare!“.

Părinţii micuţului sunt mândri de el şi de cartea proaspăt lansată. „Cartea are farmecul ei pentru că păstrează formularea stâlcită a unui copil. Când era mai mic avea idei despre timp, acum, pentru că este mai mare, acestea au devenit povestiri“, spune Mihaela, mama copilului.

Joaca cu rachete, nave şi lumea paralelă

La vârsta la care copiii desenează flori, case şi copaci, Dragoş face planuri de rachete, nave spaţiale şi vrea să delimiteze Universul. „Eu cred că Universul are sfârşit şi îl văd ca pe un cub gigantic, gigantic, gigantic“, explică micul scriitor. La grădiniţă însă ideile lui nu au fost întotdeauna împărtăşite de colegii de grupă.

„Copiii au râs de desenul meu pentru că au zis că sunt nişte mâzgălituri. Eu reprezentasem de fapt Universul aşa cum îl percep“, spune Dragoş. Mama copilului susţine însă că educatoarea a fost încântată de ideile lui Dragoş. „Educatoarea mereu avea cuvinte de laudă la adresa lui. Chiar dacă copacii desenaţi de el aveau romburi şi pătrăţele“, spune Mihaela. Camera lui Dragoş este desprinsă din altă lume.

Patul este transformat în navă, iar la uşă este amenajată cu ajutorul unor plase lumea paralelă. „Aici mă joc cu prietena mea Iolanda. Călătorim prin spaţiu pentru că avem tot felul de misiuni şi trebuie să salvăm extratereştii de pericol sau Pământul de asteroizi şi comete“, se destăinuie Dragoş.

Profil
Născut. 24 iulie 2003, Iaşi.
Studii. „A absolvit“ grădiniţa şi se pregăteşte  să păşească în clasa I.
Familie. Este singur la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Ce vrei să devii când vei fi mare?
Arhitect. Am să construiesc clădiri, blocuri, blocuri-turn. Nu ştiu încă modul în care vor arăta, dacă vor fi la fel ca cele de până acum sau dacă vor fi diferite. Cea mai frumoasă clădire mi se pare a fi Teatrul Naţional din Beijing. Asta îmi place cel mai mult şi poate am să fac şi eu ceva de genul acesta.
De ce jocul „maşina timpului“ este preferatul tău?
Pentru că ea ne întinereşte şi nu ne îmbătrâneşte. Maşina timpului ne poate lăsa la vârsta la care suntem fericiţi. Eu aş vrea să am mereu şase ani. Îmi place cum este acum, lumea pe care o am.

Ce-i place
Îi plac geografia, arhitectura, teatrul şi emisiunile de ştiinţe. A studiat o vreme despre vulcani şi dinozauri, iar în prezent nu ratează nicio emisiune „Ce e ce?“ de pe postul pentru copii Minimax. Îl interesează în mod deosebit monedele vechi. Îi place să navigheze în spaţiu cu prietena lui, Iolanda.

Ce nu-i place
Nu i-a plăcut când copiii de la grădiniţă au râs de desenele lui despre Univers. „Mă întristez dacă vorbesc despre asta. Am senzaţia că se întâmplă din nou dacă spun“, se confesează Dragoş.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite