Iaşi: Portret/ Diana Avădănii este expertă în Ştiinţele Pământului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este pasionată de tot ce ţine de Terra, iar cunoştinţele sale au calificat-o în lotul naţional pentru a IV-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale care se desfăşoară în Indonezia, la Yogyakarta.

Pasiunea Dianei pentru Planeta Pământ datează din fragedă pruncie. Părinţii i-au descoperit înclinaţia pentru geografie în timpul excursiilor în care o luau şi pe fetiţă. Când a învăţat să citească, Diana „a tocit“ zeci de cărţi pe această temă.

„De mică adunam tot felul de pietre de pe munţi şi le puneam în rucsacul tatei. Criteriul după care le alegeam era dacă sunt frumos colorate sau dacă au mai multe straturi“, îşi aminteşte Diana. Vacanţele de vară le-a folosit pentru a-şi îmbunătăţi, prin lectură, cunoştinţele. Petrecea ore în şir citind cărţi de specialitate şi simţea că timpul zboară.

„Mereu am simţit nevoia să descopăr noi lucruri şi am citit întotdeauna din plăcere. Dacă îmi cade ploaia în cap vreau să ştiu de ce îmi cade!“, spune Diana.

Selectată în lotul naţional de Ştiinţe ale Pământului

Geografia nu este singura disciplină la care tânăra excelează. Recent a fost selectată în lotul naţional care va participa la cea de-a IV-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Ştiinţe ale Pămantului, care se desfăşoară la Yogyakarta, în Indonezia, în perioda 19-28 septembrie.

Diana a prins lotul naţional alături de alţi trei elevi români datorită menţinuii obţinute la etapa naţională a concursului interdisciplinar Ştiinţele Pămantului, desfăşurat în a doua parte a lunii iulie la Bârlad, şi în urma probei de baraj. Pentru a participa la concursul interdisciplinar de Ştiinţele Pământului, Diana a studiat alte trei obiecte care au legătură cu Terra.

„Îmi place ideea de ştiinţe îmbinate care duc la studierea Pământului din mai multe unghiuri. La acest concurs a fost nevoie de pregătire şi în domeniile chimie, fizică şi biologie“, spune Diana. Susţine că această calificare a fost o reală surpriză mai ales că au fost testate cunoştinţele din patru ani de liceu, iar ea a studiat abia unul.

„Profesorii îndrumători m-au ajutat cu materia din anii mai mari pentru că la concurs ne-a fost făcută evaluarea din anii liceali. Eu fiind cea mai mică am avut nevoie de pregătire“, explică tânăra.

Profil
Născută. 10 februarie 1994, Iaşi.
Studii. Este elevă în clasa a X-a la Colegiul „Costache Negruzzi“ din Iaşi.
Familie. Mai are o soră de un an şi trei luni.

Întrebări şi răspunsuri
Ai hotărât ce facultate vei urma?
Calificarea îmi dă de gândit. Poate chiar sunt bună în acest domeniu. Aş putea face mai multe: Geologie, Geografie, dar ai mei nu cred că vor fi încântaţi. Ei ar vrea ceva mai pragmatic, gen Medicină sau Farmacie. Rămâne de văzut ce voi urma, deocamdată doar învăţ, mă pregătesc pentru olimpiadă.
Prin ce crezi că ai impresionat în lucrarea ta din etapa naţională?
Mi-am dat seama că este un subiect complex şi că n-ar fi indicat să dau definiţii ale termenilor, ci să-i folosesc corect în lucrare. Am pus accentul pe partea de cuprins, am avut coerenţă şi o gândire ordonată în eseu. Am încercat să explic fiecare fenomen până nu mai apare întrebarea „de ce?“.

Ce-i place
„Îmi place să pictez. Sunt în anul IV la Şcoala Populară de Arte, unde am învăţat să desenez pe şevalet şi design vestimentar. Îmi mai place să fac bijuterii hand-made şi ador să mă joc cu sora mea“, spune Diana.

Ce nu-i place
„Nu-mi place să mă uit la televizor pentru că mi se pare o manipulare pură. Nu-mi place să mă trezesc dimineaţa devreme. În plus, nu-mi plac jocurile pe calculator şi nici oamenii care mint sau care nu se ţin de cuvânt“, adaugă adolescenta.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite