Iasi: Portret/ Andrei Profir: fotbalul l-a ajutat să uite necazurile de acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Profir
Andrei Profir

Provenind dintr-o familie dezorganizată, tânărul şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii în orfelinate, iar anul acesta a participat la Homeless World Cup.

Participarea din toamna aceasta la Homeless World Cup a însemnat pentru Andrei un fel de răsplată pentru o copilărie nefericită. Pe site-ul oficial al asociaţiei Fotbal de Stradă, Andrei este prezentat drept un tânăr cu o copilărie foarte tristă. „Nu a cunoscut cuvântul dragoste sau alinare din cauza părinţilor. Cearta necontenită dintre părinţi şi violenţa pe care a suferit-o au creat răni profunde în inima lui micuţă de copil. La vârsta de şase ani ajunge la bunici unde stă o perioadă scurtă de timp. Bunicii hotărăsc să-l ducă la orfelinat pentru a-i crea condiţii mai bune. La şapte ani ajunge pentru prima dată într-un orfelinat, unde timp de opt ani nu mai ştie nimic de părinţii lui. Aceştia îl caută după opt ani şi află că Andrei nu mai vrea să audă de ei niciodată pentru că l-au abandonat şi nu i-au oferit dragostea după care el tânjea atât de mult“.

De pe maidan, la Rio


Astfel arată biografia tânărului participant la Homeless World Cup 2010. Evenimentul care anul acesta a avut loc în Brazilia, la Rio de Janeiro, i-a dat tânărului şansa de a simţi „pe pielea lui“ cum trăiesc marii fotbalişti clipele de glorie, victoriile, dar şi înfrângerile. Spre deosebire de descrierea tristă pe care i-o fac pe site antrenorii echipei României, Andrei este un tânăr plin de viaţă, pe care necazurile nu l-au înfrânt, ci doar l-au făcut mai puternic. E pasionat de fotbal încă de mic.

„De la 5 ani joc fotbal. Am început pe maidan, cu băieţii. Am jucat şi în echipa liceului. Cu unii dintre băieţii de acolo sunt şi la clubul unde ne-am antrenat pentru Cupă“, spune Andrei Profir.
Experienţa din Brazilia l-a impresionat pe tânărul cu care viaţa nu a fost prea darnică. „Am avut şi unele probleme acolo, dar am trecut peste ele. Mi-am dat seama că nu o să mai am ocazia să ajung vreodată acolo“, explică Andrei.


În Brazilia, alături de colegii din echipă, a avut ocazia de a juca împotriva Irlandei, Canadei, Italiei, Angliei, Olandei, Portugaliei, Kenyei sau a Mexicului. Românii au adus acasă victorii din meciurile cu Canada, Cambodgia sau Luxemburg. „Am terminat pe locul 22 din 48 de ţări“, spune, mândru, Andrei. Fotbalul „de stradă“ nu este un joc obişnuit. Echipele sunt formate doar din cinci membri, dintre care patru joacă pe teren. „Echipa cu care a participat anul acesta România la Homeless World Cup a fost formată din tineri din Timişoara, Satu Mare şi Bucureşti. Din Iaşi am fost doar eu“, explică Andrei. Terenul pe care se joacă acest sport are doar 22 de metri.

întrebări şi răspunsuri
Care este idolul tău în fotbal?
Îmi place mult Lionel Messi. E argentinian. E rapid şi e foarte bun. E poate cel mai rapid fotbalist de până acum. Din câte am văzut, el face toată apărarea în meciurile în care joacă. E cel mai bun.
Care sunt planurile tale pentru viitor?
Acum sunt în clasa a XII-a. Îmi doresc să reuşesc să dau Bacalaureatul anul viitor. Dacă reuşesc să iau rezultate bune, mă duc în Armată. Aş vrea să fac fotbal, dar acum sunt prea bătrân, iar armata mi se pare o soluţie bună în această perioadă.

ce-i place
Îmi place sportul, în general, nu neapărat fotbalul, dar, dacă aş avea ocazia, aş vrea o carieră în fotbal. Din păcate, acum sunt prea mare ca să joc la un nivel profesionist. Ca să faci performanţă trebuie să începi de mic. Ar fi trebuit să încep tare de la 14-15 ani.

ce nu-i place
Sunt prea multe lucruri care nu-mi plac, care mă deranjează. Nu-mi place lumea rea, oamenii care sunt invidioşi. Nu-mi place invidia. În general, oamenii când văd că reuşeşti să faci ceva mai mult şi mai bun decât ei nu sunt în stare să te felicite.

profil
născut. 21 iunie 1990, Iaşi.
studii. Este elev în clasa a XII-a la Grupul Şcolar „Ştefan Procopiu“.
familie. Are cinci fraţi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite