Iaşi: Poliţiştii, înghesuiţi ca sardelele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camere înguste, pereţi crăpaţi şi infiltraţii sunt doar câteva dintre problemele sediilor de Poliţie din mediul rural. Chiar şi atunci când au un sediu nou, oamenii legii au probleme la locul de muncă pentru că sunt nevoiţi să se înghesuie în clădirile vechi. Este cazul la Bicaz, judeţul Neamţ.

Apărătorii legii din Bicaz, judeţul Neamţ, aşteaptă de cinci ani ca mândreţea de clădire în care ar trebui amenajate birourile să fie finalizată şi dată în folosinţă. Între timp însă, sunt nevoiţi să se înghesuie în spaţii improprii, în vechea clădire. 

„Actualul sediu este destul de mic, există birouri în care lucrează şi câte patru oameni. În plus, nu are o sală de şedinţe, ceea ce la noua construcţie există din proiect“, a declarat Cătălina Bădeanu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Neamţ.

În aceste condiţii, şedinţele de comandă, care au loc în fiecare săptămână, sunt ţinute cu ofiţerii în picioare, într-o încăpere mai largă.Noul sediu, o construcţie cu arhitectură modernă şi termopane, a fost ridicat în proporţie de 85%.

Solicitările pentru fonduri, rămase fără răspuns

Lăsată în conservare de mai mulţi ani, clădirea se degradează pe zi ce trece. Mai multe geamuri au fost sparte de persoane necunoscute, iar pe diferite porţiuni ale pereţilor, tencuiala a început să cadă. Reprezentanţii IJP Neamţ spun că noul sediu nu a fost finalizat din cauza lipsei banilor. „Investiţia aparţine integral Ministerului Administraţiei şi Internelor şi este construită în proporţie de 85%. Mai sunt de realizat racordarea la utilităţi, dotarea cu mobilier şi unele amenajări exterioare, cum ar fi un nou gard, un garaj şi un sistem de iluminat“, a precizat purtătorul de cuvânt Bădeanu.

Perspectiva inaugurării noului spaţiu este însă incertă. „Am făcut demersuri în fiecare an spre a se aloca suma necesară pentru finalizarea investiţiei, dar, deocamdată, n-am primit niciun răspuns“, a declarat Cătălina Bădeanu. Aproximativ 200.000 de euro mai sunt necesari pentru terminarea clădirii.

Ministerul Administraţiei şi Internelor a alocat fonduri începând cu 2006 în valoare de aproape un milion de euro pentru noul sediu al Poliţiei Orăşeneşti Bicaz.

Lucrările au fost încredinţate firmei Ticonstruct SRL Piatra Neamţ. „Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ nu a recepţionat lucrarea, ea se află în custodia constructorului“, a mai spus Cătălina Bădeanu.

Posturile comunale, sub ameninţarea desfiinţării

Viitorul posturilor comunale este însă sub semnul întrebării şi, deocamdată, nimeni nu ştie dacă acestea vor fi sau nu desfiinţate. „Cu privire la organizarea activităţii de ordine publică în mediul rural sunt avute în vedere mai multe variante, până în prezent nefiind structurată o concepţie definitivă“, a spus Virginia Pralea, purtătorul de cuvânt al IJP Iaşi.

Ce s-ar întâmpla însă cu siguranţa oamenilor din localităţile unde infracţionalitatea este în floare? Comuna Miroslava este fruntaşă în ce priveşte numărul de infracţiuni înregistrate anul trecut, iar edilii au decis să pună umărul la siguranţa cetăţenilor, înfiinţând şi o Poliţie Locală.

„Pentru că localitatea este în imediata apropiere a oraşului, cred că s-au împrumutat tot felul de obiceiuri neortodoxe. Am hotărât să înfiinţăm şi la noi Poliţia Locală. Sunt şapte persoane şi împreună cu poliţiştii şi agenţii unei firme de pază încercăm să asigurăm liniştea comunităţii“, a spus Vasile Bulbaşa, viceprimarul comunei Miroslava.

Potrivit edilului, cele mai multe infracţiuni sunt furturile din locuinţele aflate în construcţie. „Situaţia infracţionalităţii din comună nu este scăpată de sub control“, a mai spus Vasile Bulbaşa. 

Casa bunicii pentru chipiurile din Tăcuta

image

Oamenii legii din judeţul Vaslui nu văd cu ochi buni desfiinţarea posturilor de poliţie şi comasarea lor în secţii regionale, deşi în multe zone n-au chiar cele mai bune condiţii în care să-şi desfăşoare activitatea.

Potrivit lui Paul Neamţu, liderul de sindicat al poliţiştilor vasluieni, cea mai gravă situaţie este în comuna Tăcuta. „Cred că acolo este cel mai sărac post de poliţie“, a spus Neamţu. Acest lucru este confirmat şi de agentul şef Aurelian Berghiu, şeful postului de la Tăcuta.

Situaţie incertă

„Într-adevăr, nu avem cele ma bune condiţii, dar încercăm să ne descurcăm. Cu ajutorul primăriei am reuşit anul trecut să mai facem reparaţii la acoperiş, pentru că erau probleme când ploua. Am mai zugrăvit puţin pereţii şi am reparat gardul“, a precizat Berghiu. În ceea ce priveşte propunerea şefilor Inspectoratului General al Poliţiei Române de a desfiinţa posturile de poliţie, Berghiu este de părere că cel mai mult vor avea de suferit oamenii. „Mie, ca poliţist, poate că îmi convine să am program de 8 ore, dar trebuie să ne gândim că aşa creşte infracţionalitatea. Altfel stau lucrurile atunci când eşti între ei“, a mai spus Berghiu. Şefii de post din comunele vasluiene încă aşteaptă decizia cu privire la desfiinţarea posturilor de poliţie. „Momentan nu ştim nici noi dacă posturile de poliţie se vor desfiinţa sau nu“, a spus şi Mihai Carp, şeful Inspectoratului de Poliţie Vaslui.

Oamenii legii, pe bicicletă în urmărirea infractorilor

image

echi de peste 30 de ani, postul de poliţie Mihălăşeni, Botoşani, nu a fost reabilitat niciodată. „Nu avem maşină de serviciu şi ne descurcăm cum putem. Mergem pe jos sau cu bicicleta. Uneori ne mai ajută primăria cu maşina lor când cazurile sunt grave şi urgente“, a spus agentul Marius Alecu, şeful postului de poliţie Mihălăşeni. Oamenii legii spun că din această cauză rata infracţionalităţii este mare.

Numai anul trecut, au avut 70 de dosare în lucru, majoritatea furturi şi tâlhării. „Facem demersuri pentru înfiinţarea poliţiei locale care să asigure paza şi protecţia cetăţenilor“, a declarat Gianin Loredan Buraga, primarul localităţii Mihălăşeni.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite