Iaşi: Plătiţi cu 9 lei la fiecare cauză judecată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii şi grefierii de la Judecătorie vor fi şi ei „răsplătiţi" cu tăierea a 25% din salariu. Deşi par a fi unii din cei mai bine plătiţi bugetari, angajaţii instanţei ieşene lucrează aproape zilnic peste program şi în condiţii mizere pentru a rezolva problemele oamenilor.

Dacă proiectul privind reducerea salariilor bugetarilor va intra în vigoare, un judecător va primi lunar în medie 3.100 de lei, iar un grefier 1.300 de lei. „Salariul nu este pe măsura muncii şi asta nu o spunem noi, ci recomandările internaţionale. Aşteptăm să vedem ce se va întâmpla şi vom încerca, ca şi până acum, să facem faţă problemelor pe care le au cetăţenii", a declarat judecătorul Cristina Vâlcu, purtătorul de cuvânt al Judecătoriei Iaşi.

Personalul instanţei ieşene trebuie să facă faţă avalanşei de dosare, numai în acest an fiind înregistrate 16.000 de cauze noi. Concret, un magistrat al Secţiei Penale intră în două şedinţe de judecată pe lună, iar unul de la Secţia Civilă în patru. Dacă primul are câte 50 de dosare pe şedinţă, cel de-al doilea are şi 90. Astfel, uneori procesele pot dura şi până la ora 23.00.

„Nu ştii niciodată cât durează şedinţa ta, iar respectarea orei de pe citativ nu ţine de rapiditatea unui judecător. După şedinţă, judecătorul trebuie să dea soluţii, dar nu te mai poţi concentra şi nu mai dai randament", a explicat Cristina Vâlcu.

Grefierii trebuie şi ei să redacteze încheierile de şedinţă, să comunice soluţiile, să facă adrese. După ce în fiecare şedinţă ascultă zeci de justiţiabili şi avocaţi, magistraţii şi personalul auxiliar trebuie să suporte şi mizeria, igrasia, zgomotul şi mirosurile pestilenţiale din instanţa ieşeană, care îşi desfăşoară activitatea într-un subsol şi într-un spaţiu insalubru. De asemenea, judecătorii  trebuie să fie la curent cu modificările legislative.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite