Iaşi: Piscină medicală ultramodernă, închisă din cauza lipsei de personal (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Piscina este încuiată
Piscina este încuiată

Bolnavii de la Spitalul de Recuperare nu pot beneficia de tratamentul în bazin pentru că nu sunt kinetoterapeuţi în unitatea medicală. Anul acesta, timp de patru luni piscina a fost închisă din cauza unei probleme la reţeaua electrică. În 2007, Primăria a investit 600.000 de lei pentru renovarea şi modernizarea bazinului

Necazurile se ţin lanţ la piscina Spitalului de Recuperare, unitate ce deserveşte bolnavii din întreaga Moldovă. Deşi renovată şi deschisă publicului în urmă cu doi ani, piscina a stat mai mult închisă din cauza problemelor cu apa caldă din oraş.

Ultima defecţiune a fost înregistrată în luna august a acestui an, când s-a stricat reţeaua electrică. După aproximativ patru luni de verificări, săptămâna trecută specialiştii au dat de capăt şi au rezolvat problema.

Citeşte şi:

Pacienţii înghesuiţi de la Spitalul de Recuperare Iaşi: „Ne vom interna post-mortem“ (VIDEO)

Numai că, de data aceasta pacienţii se izbesc de o nouă problemă: nu sunt kinetoterapeuţi în spital care să-i supravegheze şi să-i îndrume în timpul tratamentului în bazin. Aşa se face că piscina este din nou încuiată, iar bolnavii nu au acces la ea. „Avem un deficit de 10 kinetoterapeuţi în spital. Jumătate dintre ei s-au pensionat, iar ceilalţi au plecat din unitate în urma diminuării salariale. Avem doar 17 astfel de specialişti, sunt insuficienţi. Bolnavii nu pot merge la piscină fără supravegherea unui kinetoterapeut", spune Doru Baltag, directorul medical al Spitalului de Recuperare.

Ascultă ce spune conducerea spitalului despre piscină

Dotare ultramodernă, cu lacăt pe uşă

În 2007, Primăria Iaşi a oferit 600.000 de lei pentru renovarea şi modernizarea bazinului de 11 metri lungime şi 4 metri lăţime. Bolnavilor li s-a pregătit o piscină, saună, jacuzzi, duşuri subacvatice şi masaj, iar pacienţilor cu deficienţe locomotorii li s-a amenajat un culoar special cu două balustrade suport. Lucrările au durat un an, iar în mai 2008 aceasta a fost dată în folosinţă.

Culoarul destinat pacienţilor cu deficienţe locomotorii

image

De ea s-au putut bucura şi ieşenii care doreau să aibă parte de relaxare. „În timpul săptămânii piscina era folosită de pacienţi, schimbam apa, iar în weekend puteau veni ieşenii la piscină, Plăteau 10 lei pe oră", explică doctorul Baltag.

Specialiştii au plecat peste hotare

Kinetoterapeuţii susţin că volumul de muncă din spital este foarte mare, iar salariile sunt în bătaie de joc. Florin Lozneanu (36 de ani) este kinetoterapeut de 6 ani la Spitalul de Recuperare.

Kinetoterapeutul Florin Lozneanu are două slujbe ca să se poată descurca cu banii

image

Salariul i-a scăzut de la 1.800 de lei, la 1.100 de lei şi pentru a-şi putea achita ratele la bănci în valoare de 500 de euro pe lună şi-a luat o a doua slujbă la un cabinet particular unde lucrează tot în kinetoterapie.Alţi colegi de breaslă au preferat drumul străinătăţii.

„Am cam 30-40 de pacienţi pe zi, iar o şedinţă durează în medie 45 de minute. Sunt aglomerat, iar salariul este foarte mic pentru munca depusă. Au fost colegi care au plecat pentru că nu se descurcau. Eu mai stau pentru copil. Dacă îmi găsesc ceva stabil nu exclud varianta plecării mele de la spital", spune kinetoterapeutul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite