Iaşi: Peticeala blocurilor ţine loc de izolaţie (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de ieşeni apelează la firme-fantomă pentru a-şi căptuşi apartamentele, fără să ţină cont de calitate şi aspect. Şefii Primăriei susţin că numărul inspectorilor în urbanism este prea mic pentru a ţine sub control lucrările „la negru".

Blocuri cu faţada vopsită în trei nuanţe sau un singur apartament văruit pe dinafară diferit faţă de restul, asemeni unei peticeli aplicate clădirii.  Aşa arată mai multe imobile din oraş, în lipsa unui plan urbanistic general.

Cauza acestei probleme este dorinţa locatarilor de a-şi izola termic apartamentele. O asemenea lucrare se efectuează la nivelul întregului bloc sau măcar pentru un tronson.

image

Din cauza că nu toată lumea îşi permite o investiţie de asemenea amploare, de cele mai multe ori se lucrează pentru un singur apartament.

image

„În majoritatea cazurilor, locatarii nu obţin autorizaţiile necesare, iar multe firme lucrează la negru", a declarat Romeo Olteanu, viceprimar.

image

Prea puţine controale

Edilii susţin că inspectorii în urbanism, prea puţini la număr, nu reuşesc să efectueze toate controalele necesare în oraş. „Cei şase inspectori efectuează câte trei-patru controale pe zi, în principal la lucrările mari.  Dacă sesizează cazuri de anvelopări fără autorizaţie, lasă somaţii şi aplică amenzi constructorilor de la 1.000 la 50.000 de lei. De multe ori, cei care intervin la negru abandonează lucrările", a precizat Olteanu.

image

Nici Inspectoratul pentru Siguranţa în Construcţii nu efectuează mai multe controale. „Intervenim atunci când primim o sesizare", a explicat Valerică Andronache, directorul instituţiei.

image

Felul în care autorităţile monitorizează fenomenul anvelopărilor neautorizate este pus la zid de consilierii locali.

image

„Conform legii,  unităţile de control se pot autosesiza în cazurile lucrărilor fără autorizaţie. Ne-am obişnuit însă ca angajaţii instituţiilor statului să-şi ia salariile fără să-şi facă treaba", a spus Sorin Ionescu, consilier local.

Cu 25% mai puţină calitate

Pentru anveloparea unei faţade se aplică mai întâi o amorsă. Se pune  polistiren de 8-10 centimetri grosime. Pentru fixare se foloseşte adeziv şi bolţuri de plastic cu floare. Se pune tencuială decorativă, care fereşte izolaţia de intemperii. „Pentru 40 de metri pătraţi se plăteşte 1.000 de euro. Unii constructori economisesc 25% şi înlocuiesc tencuiala cu var", a explicat Radu Botez, consilier local şi patronul unei fi rme de construcţii.

image
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite