FOTO Pescarii moldoveni de Mondiale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece dintre cei 11 sportivi care vor reprezenta România la campionatul din acest an sunt din nord-estul ţării. Toţi sunt de la clubul Planet Carp din Piatra Neamţ şi au devenit campioni naţionali săptămâna trecută. Performanţa a venit după 72 de ore de pescuit la crap.

Românii nu i-au putut susţine pe tricolori la Campionatul Mondial de Fotbal din Africa de Sud, dar le pot ţine pumnii celor 11 pescari care ne vor reprezenta la cea mai importantă competiţie de pescuit la nivel planetar.

Mai citiţi şi:

Botoşani: Comerţ cu peşte pe urma inundaţiilor.Nenorocirea sinistraţilor, mană cerească pentru speculanţi!

La concursul găzduit în octombrie de Marea Britanie, 10 dintre cei 11 români care alcătuiesc lotul naţional sunt moldoveni, sportivi de la clubul Planet Carp din Piatra Neamţ.

Au pornit cu a doua şansă

Pentru această performanţă, echipa câştigătoare a avut un parcurs în care performanţa a fost constanta de bază, începând de la primul concurs preliminar, la jumătatea lunii mai, şi terminând cu finala Campionatului Naţional, care a avut loc săptămâna trecută pe balta de la Moara Vlăsiei 2.

„Nu am fost priviţi drept favoriţi ai concursului, mai ales că principalii rivali, cei din clubul Carping, au patru campioni mondiali. În plus, venind din Moldova, nu ni se dădeau şanse împotriva pescarilor din Bucureşti, care au inventat pescuitul la crap. Totuşi, la finalul concursului, ni s-a spus că noi am reinventat pescuitul simplu, dar eficient", a explicat Alexandru Leonte.

image

Jumătate din lotul României pentru Mondiale este alcătuit din pescari ieşeni

Cel mai mare peşte
a avut 15,3 kilograme

Concursul final a pus faţă în faţă trei cluburi, ale căror echipe au stat pe baltă timp de 72 de ore în tentativa de a prinde cea mai mare cantitate de peşte. „Cea mai mare captură a fost un crap de 15,3 kilograme, dar nu asta conta. Într-un concurs preferi să prinzi repede zece peşti mai mici decât să-i cauţi pe cei mari, care vin o dată la jumătate de zi", a precizat Ciprian Galic.

image

La finalul concursului, din cauza egalităţii la puncte pe cele trei sectoare de baltă folosite, la care s-a adăugat punctajul din semifinale, Planet Carp a trecut de Carping cu 2.480 la 2.470 de kilograme de peşte. 

A fost un final de fotografie. În ultimele cinci minute ale concursului, Carping a scos un peşte, în timp ce noi am prins patru exemplare", a povestit Costi Sandu, alias Legio. Moldovenii de la Planet Carp au ca obiectiv o clasare pe podium la Campionatele Mondiale de Pescuit din Marea Britanie, care vor avea loc în luna octombrie. Pescarii care ne-au reprezentat la ediţia de anul trecut s-au întors acasă cu locul 5.

„În 2009, componenţii loturilor naţionale s-au calificat individual la Mondiale. Anul acesta însă calificările s-au făcut la nivel de echipă, astfel încât coeziunea echipei noastre ar trebui să ne ajute să facem un rezultat mare", a explicat Gabi Sandu, căpitanul echipei Planet Carp, care a participat la Mondialele de anul trecut.

La competiţia din Marea Britanie, marii favoriţi sunt pescarii din Africa de Sud, campionii mondiali ai ultimilor doi ani.

Alte echipe puternice sunt cele ale Angliei, Croaţiei şi Serbiei", a adăugat Adi Lupu.

image

Poveşti pescăreşti de la concursul de pe Moara Vlăsiei 2

Pescarii de la Planet Carp au trecut prin mai multe peripeţii până să devină campioni naţionali ai României.

"În sferturile de finală ne-a prins pe baltă, în timpul nopţii, o ploaie cu grindină, ceea ce este foarte rar. Au urmat apoi fulgere care au căzut foarte aproape de noi. Din acest motiv concursul a fost suspendat temporar, având în vedere că lansetele pe bază de carbon funcţionează ca un magnet pentru descărcările electrice", şi-a amintit Adi Lupu.

Oboseala unei probe de trei zile consecutive şi-a spus cuvântul. „I-am dat lui Legio să pregătească lansetele şi el efectiv a adormit pe scaun în timp ce lucra. Totuşi, când am gâdilat senzorul de la o lansetă, a fost în picioare la marginea apei într-o secundă", a povestit amuzat Ciprian Galic.

image

Mâncare puţină,
multă pasiune

Nici alimentaţia nu a fost o prioritate în timpul concursului. „Eu şi cu Ciprian am mâncat împreună două conserve, un măr, o banană, kaiser şi doi mici pe durata a trei zile. Am pierdut însă şirul sticlelor de lichid pe care le-am băut pentru că în căldura de pe baltă ajungeai să ţi se irite pielea de la sarea rămasă în urma transpiraţiei", a precizat Legio. Instinctul pescarului de a pune mâna pe lansetă când trage peştele era  să-i coste titlul pe cei de la Planet Carp.

Pentru că unul dintre colegi nu a mai apucat să-şi pună vesta de concurs deoarece tocmai se schimba când un peşte a muşcat momeala, arbitrii erau foarte aproape să le dea un avertisment celor de la Planet Carp, sinonim cu descalificarea.

image

Căldura insuportabilă a dus la inovaţii inedite, cum ar fi pescuitul cu picioarele într-o găleată cu apă rece

Din fericire, comisia care s-a întrunit a decis că nu se justifică această măsură. Ca pescar, când ai peştele în fir, nu mai contează dacă eşti îmbrăcat sau nu, pur şi simplu nu ai voie să-l scapi", a explicat Legio.

Cine sunt cei zece componenţi ai Planet Carp calificaţi la Mondiale

Căpitan

Gabi Sandu (Piatra Neamţ): 42 de ani, pescuieşte la crap de 10 ani, cel mai mare crap prins: 19,1 kilograme pe Lacul Periş

image

Manager

Adi Lupu (Iaşi): 35 de ani, pescuieşte la crap de 10 ani, cel mai mare crap prins: 15,7 kilograme pe Lacul Lateş

image

Pescari

Cristian Andronic (Suceava): 38 de ani, pescuieşte la crap de 7 ani, cel mai mare crap prins: 14,6 kilograme pe Lacul Lateş

image

Daniel Zoiţa (Suceava): 36 de ani, pescuieşte la crap de 4 ani, cel mai mare crap prins: 14,6 kilograme pe Lacul Lateş

image

Virgil Zaiţ (Bicaz): 32 de ani, pescuieşte la crap de 4 ani, cel mai mare crap prins: 18,3 kilograme pe Lacul Lateş

image

Liviu Mihai (Bacău): 32 de ani, pescuieşte la crap de 7 ani, cel mai mare crap prins: 14,9 kilograme pe Lacul Lateş

image

Ciprian Galic (Iaşi): 45 de ani, pescuieşte la crap de 3 ani, cel mai mare crap prins: 15,3 kilograme pe Lacul Moara Vlăsiei 2

image

Costi Sandu, alias Legio (Iaşi): 27 de ani, pescuieşte la crap de 11 ani, cel mai mare crap prins: 15,3 kilograme pe Lacul Moara Vlăsiei 2

image

Sorin Prodan (Iaşi): 31 de ani, pescuieşte la crap de 2 ani, cel mai mare crap prins: 13 kilograme pe Lacul Lateş

image

Alexandru Leonte (Iaşi): 43 de ani, pescuieşte la crap de 2 ani, cel mai mare crap prins: 12,5 kilograme pe Lacul Lateş

image
Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite