Iaşi: Pelerini la Hadâmbu pentru note mari la Bac (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci elevi ieşeni de-a XII-a au fost delegaţi de colegii de clasă să pună un pomelnic în preajma icoanelor făcătoare de minuni în speranţa că vor primi ajutor divin pentru promovarea „examenului de maturitate".

Aproape pustie într-o zi de sâmbătă, Mănăstirea Hadâmbu este animată mai ales de tinerii care vin să se roage „pentru note mari".

image

De-a lungul anilor mii de pelerini au trecut cu evlavie, sfială şi speranţă pragul mănăstirii din comuna ieşeană Mogoşeşti. Cu suferinţe care le măcinau traiul, aceştia au îngenunchiat şi s-au rugat în faţa icoanelor despre care se spune că fac minuni în vieţile credincioşilor. Ritualul încă se mai respectă în fiecare zi de 8 septembrie, când mănăstirea îşi sărbătoreşte hramul.

image

Iaşi: Pelerinaj pe Facebook la Sfânta Parascheva (FOTO)

Pelerinajul, însă, nu se opreşte aici. La fiecare sfârşit de săptămână locuitorii din împrejurimile locaşului de cult vin să se închine la icoanele făcătoare de minuni. Pelerinii „ad-hoc" sunt în special tinerii.

image

Dacă unii dintre ei vin doar pentru a vedea lacul amenajat de călugări în curtea mănăstirii, sau pentru a se reculege, alţii vin la Hadâmbu pentru probleme mai ...lumeşti. „Am venit să ne rugăm să luăm Bacalaureatul", spune scurt Andrei Jalbă, unul dintre cei cinci tineri care sâmbăta aceasta au străbătut drumul de la Iaşi la Hadâmbu.

După ce s-au pozat „pentru Facebook" pe treptele bisericii vechi şi au vizitat magazinul de suveniruri al locaşului, tinerii au trecut şi pe la cele două icoane făcătoare de minuni care sunt în prezent expuse pentru ca orice credicios să li se poată închina.

Biserica face terapie pentru dependenţii de sex

Tinerii au venit de la Iaşi „înarmaţi" cu tot ce le trebuie. Au lăsat la cele două icoane pomelnice care să îi ajute să promoveze cu note mare examenul din vară. „Suntem toţi colegi de clasă la „Ion Holban", în Nicolina. Am venit aici cu pomelnice pentru toată clasa, să luăm note mari, dar şi pentru profesori, pentru că ne-au fost ca nişte părinţi la şcoală", spune Andrei Moroşanu. Toţi cei 24 de colegi ai lui vor beneficia de pe urma pelerinajului tânărului la Hadâmbu.

Tinerii se roagă în special pentru proba scrisă la matematică. Aceasta este cea mai grea încercare căreia vor trebui să îi facă faţă. „Matematica e cea mai mare problemă la Bac. Ne rugăm să luăm note de trecere", spune Sebastiana Butnaru.

image

Icoana Maicii Domnului, despre care se spune că face minuni, se află în biserica veche de la Mănăstire.

Carte de oaspeţi online           

Despre icoanele de la Mănăstirea Hadâmbu se spune că vindecă boli grave, cărora nici medicii nu le mai dau soluţie. Cartea de oaspeţi a lăcaşului de cult poate fi completată şi online de către cei care s-au închinat fie la icoana Maicii Domnului, fie la cea a Sf. Ioan Botezătorul.

image

Magazinul de suveniruri din incinta Mănăstirii are o ofertă variată de obiecte bisericeşti.

image

Cu doar 50 de lei ieşenii îşi pot lua acasă copii după una dintre icoanele făcătoare de minuni.

Aceasta este povestea Gretei Aribicioai, din anul 2006, una dintre primele dovezi scrise ale minunilor care au pornit din credinţă. „Sunt studentă în anul I, Facultatea de Litere (spaniolă-germană) Iaşi şi vreau să vă scriu că în urmă cu 10 ani am chelit de 13 ori. Am făcut tratament la Vaslui, Iaşi şi Bucureşti şi nu m-am vindecat. Vara purtam o şepcuţă şi iarna căciuliţă pentru ca nimeni să nu-şi dea seama de boala de care sufeream.

O treime din cap era fără pic de păr. Întreaga familie a trăit această suferinţă ani de zile, făcând drumuri de la Iaşi la Bucuresti fără niciun rezultat. Auzind de icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, de la Mănăstirea Hadâmbu, am venit aici cu speranţa că mă voi vindeca.

Mama mea l-a rugat pe Parintele Stareţ să mă salveze şi atunci Părintele m-a miruit de mai multe ori şi a făcut o slujbă specială în care mi-a pomenit numele. Măiculiţa Domnului a făcut o minune şi m-a vindecat şi-i mulţumesc din suflet că m-a ajutat.

Părintele Stareţ m-a ajutat foarte mult. Cât de mult valorează într-adevăr pentru omul de lângă noi, care suferă, care plânge, care este îndurerat, să-i spui câteva cuvinte! Iţi mulţumesc, Sfântă Fecioară pentru tot ce ai făcut pentru mine şi vă mulţumesc şi Sfinţiei Dvs, Părinte Stareţ", semnează Greta în cartea de oaspeţi.  

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite