Iaşi: Păunescu a făcut ultimul număr din „Flacăra“ de pe patul de spital

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Daniel Corbu, unul dintre cei mai cunoscuţi poeţi ieşeni şi un apropiat al lui Adrian Păunescu,  povesteşte pentru „Adevărul de Seară" despre pasiunea pentru poezie a celui care s-a stins în din viaţă în această dimineaţă.

Vestea morţii poetului Adrian Păunescu a întristat mediul literar ieşean. Colegi şi prieteni cu care a colaborat de-a lungul timpului deplâng trecerea în nefiinţă a lui Păunescu. „A murit unul dintre foarte marii poeţi români, lăsând un gol foarte mare în cultura românească, gol ce va fi văzut abia în anii ce vor urma", spune Daniel Corbu.

CITIŢI ŞI:

Adrian Păunescu a vrut să introducă sportul minţii în şcoli: o sfidare la adresa imoralităţi (FOTO)

Adrian Păunescu a recitat prima oară „La adio!“, la Braşov, la 1 ianuarie 1983 / VIDEO

Poetul Adrian Păunescu, ultima dată în juriu la Festivalul Mamaia Copiilor din Constanţa

Ultima dată cei doi s-au întâlnit anul trecut, la Festivalul Internaţional de Poezie „Grigore Vieru" de la Iaşi. Anul acesta, din cauza stării de sănătate, poetul nu a mai putut ajunge în oraşul pe care îl iubea. Cu toate acestea, şi-a trimis fiul, pe Andrei Păunescu, rugându-şi prietenii de aici să-i trimită poze. Multe poze. „Aceasta a fost şi ultima mea convorbire cu Adrian Păunescu. M-a sunat ca să îi trimit fotografii de la Festivalul de la Iaşi pentru a face două pagini în Flacăra lui, ceea ce s-a şi întâmplat, acum trei numere. Atât de tare era legat de Flacăra, încât ultimul număr l-a realizat chiar de pe patul de spital. Chiar acum mă duc să îl iau", spune poetul.

Ar fi urmat o antologie a operei poetului

Aprecierea scriitorilor ieşeni pentru opera lui Adrian Păunescu ar fi trebuit să se concretizeze cât de curând într-o „opera omnia", o antologie a scrierilor sale. „Îi trimisesem deja cuprinsul. Eu voiam să introduc cât mai multe poezii din perioada de tinereţe, dar el ar fi vrut poezii din perioada de maturitate. Era o carte pe care o făceam împreună. De acum fiul său se va ocupa de acest lucru. Sper să apară", spune Daniel Corbu. De altfel, poezia nu a lăsat-o nici pe patul de spital. Prietenul său din Iaşi confirmă acest lucru. „Prima şi cea mai mare grijă a  lui Adrian Păunescu a fost poezia şi cea din urmă a fost tot poezia. A fost un poet cu blestem, iar poezia n-avea cum să-l părăsească. Mulţi poeţi se sting rapid după o tinereţe lirică fulminantă. Nu şi Adrian Păunescu", povesteşte Daniel Corbu.

Poetul care a debutat în 1960 este apreciat de generaţii întregi pentru Cenaclul Flacăra. „Foarte mulţi îi reproşează temperamentul puţin coleric şi micile compromisuri din perioada comunistă. Ei nu trebuie să uite că Adrian Păunescu într-un moment plin de imbecilităţi comuniste a reuşit să adune sute de oameni pe stadioane la Cenaclul Flacăra, o supapă într-o perioadă plină de restricţii", spune poetul ieşean.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite