Iaşi: Palatul Culturii bate turnuleţele ţigăneşti (SONDAJ, VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul acoperiş al monumentului istoric îţi ia ochii prin strălucirea învelişului. Conform specialiştilor, tabla de zinc îşi pierde din strălucire în maxim un an, după care capătă un gri închis.

Palatul Culturii, cel mai reprezentativ simbol al Iaşiului, a ajuns  de nerecunoscut. Din cauza tablei de zinc care străluceşte în lumina soarelui, turnurile de pe acoperiş seamănă acum mai mult cu turnuleţele de pe palatele rromilor.

Comparaţie Palatul Culturii cu palatele ţigăneşti

Priviţi aceste două construcţii şi răspundeţi la sondajul din dreapta

Înlocuirea învelişului face parte din procesul de restaurare al monumentului, însă acest lucru i-a surprins neplăcut pe ieşeni. „Nu-mi place cum arată pentru că nu mai are acel aer de vechi. Acum se aseamănă mai mult cu casele rromilor“, a spus Geanina Alexoaie, studentă la Teatru.

Acoperişul original, mult mai scump ca tabla de zinc

La momentul inaugurării, în urmă cu 84 de ani, acoperişul Palatului Culturii era acoperit cu un strat de ardezie pe faţadele exterioare, a cărei culoare a devenit etalon în memoria ieşenilor. „Ardezia se cumpără numai din Franţa şi Anglia pe nişte preţuri care depăşesc fondurile alocate reabilitării palatului. Din cauză că tabla de cupru este interzisă de Comisia Naţională a Monumentelor, următoarea soluţie aleasă de proiectant a fost această tablă de zinc“, a explicat doctor Lăcrămioara Stratulat, director Complex Muzeal Moldova.

Vezi cum se lucrează la acoperişul Palatului Culturii

Referitor la aspectul vizual al noului înveliş, reprezentanţii Palatului Culturii susţin că acesta reprezintă doar o etapă temporară. „Acest proiect a primit aprobarea Comisiei Naţionale a Monumentelor. Datorită proprietăţii de patinare, tabla de zinc îşi pierde din strălucire la contactul cu apa. Dacă vom avea o iarnă bogată în precipitaţii, sperăm ca tabla să îşi schimbe culoarea până la finalul primăverii“, a precizat Lăcrămioara Stratulat.

„Are un aspect deranjant“

Reporterii „Adevărul de Seară“ i-au consultat şi pe specialiştii de la Castelul Peleş din Sinaia, un alt monument istoric unde s-a folosit ardezie la acoperiş. „Refacerea acoperişului nostru s-a realizat cu ardezie şi tablă de cupru. Tabla de zinc este chiar şi de cinci ori mai ieftină decât ardezia şi are o durabilitate mare, însă în prima fază are un aspect deranjant. În funcţie de condiţiile meteo, aceasta devine de un gri mat între şase luni şi un an“, a explicat Valentin Răileanu, coordonator serviciu tehnic la Muzeul Naţional Peleş.

Vocea ieşenilor:

Elena Corciu

Turiştii s-ar putea să nu mai fie la fel de impresionaţi de Palatul Culturii.

Elena Corciu, economistă

Elena Costeoaia

Noua culoare nu se potriveşte deloc, trebuia să lase Palatul aşa cum a fost.

Elena Costeoaia, muncitor confecţii

image

Palatul nu mai are acel aer vechi, se aseamănă cu casele rromilor.

Geanina A., studentă

Gheorghe Moraru

Faţă de palatele rromilor, Palatul Culturii are tablă de zinc, nu de alamă.

Ghe. Moraru, pensionar

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite