Iaşi: PORTRET/ Petru Paveliuc formează chitarişti şi instrumentişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este ieşeanul care a înfiinţat prima clasă particulară de chitară din judeţ şi a iniţiat Festivalul Naţional de Chitară Clasică „Iaşi Guitar Festival“. Cu numele de scenă Petran Paveliuc, chitaristul a înregistrat succes după succes cu elevii pe care-i pregăteşte.

Proiectul său de suflet este însă „Edelvais“, trupa pe care o are formată din prieteni şi cu care se îndreaptă spre 11 ani de activitate.

I-a fost descoperită înclinaţia pentru instrumentele muzicale, şi mai ales pentru chitară, când avea doar 6 ani. Deşi nimeni din familie nu avea tangenţe cu muzica, Petran învăţa cu uşurinţă „după ureche“ piesele care se cântau la nunţi.

„Stăteam destul de mult în vacanţe la bunica mea care locuia în spatele unui restaurant unde se făceau nunţi. În fiecare sâmbătă seară mă duceam neinvitat la nunţi şi aşa am învăţat melodiile, le fredonam mai ales la partea de chitară. Mama a observat astfel priceperea mea“, povesteşte Petran. A fost înscris la Clubul CFR de la Iaşi la o secţie de muzică unde făcea naveta săptămânal, apoi a întrerupt pentru doi ani, după care a urmat cursurile de muzică de la Clubul Copiilor din Târgu Frumos. În clasa a V-a, datorită profesorului de muzică şi-a făcut formaţie. În anii de adolescenţă a urmat Liceul CFR Iaşi, în 2000 şi-a înfiinţat formaţia de rock „Edelvais“, apoi timp de trei ani a făcut Şcoala Populară de Arte.

A făcut cunoştinţă cu chitara clasică

„Doream să mă înscriu la Conservator, dar nu ştiam mare lucru despre muzică. Cântam după ureche, îmi ieşea, dar nu aveam o bază cu noţiuni de muzică şi m-am înscris la Şcoala Populară de Artă“, povesteşte chitaristul. După absolvire a urmat cursurile Universităţii de Arte „George Enescu Iaşi“, unde a făcut cunoştinţă cu o altfel de chitară, cea clasică. „Eu ştiam să cânt la chitară electrică, folk, acustică. Acolo cântam chitară clasică pe muzica lui Vivaldi. Experienţa a fost foarte benefică pentru că mi-a dezvoltat tehnica ambilor mâini. Chitara clasică este baza chitării“, spune Petran.

„Mişcarea chitaristă din oraş era moartă“

În 2007 a implementat proiectul „Petran&Friends“ şi împreună cu prietenii şi elevii mai talentaţi cântă la diferite spectacole şi evenimente la care este invitat. În 2009 a iniţiat proiectul „Petran&Students“ fiind astfel prima persoană din judeţul Iaşi care a înfiinţat o clasă particulară de chitară la Casa de Cultură a Studenţilor.

„Am vrut să fac acest proiect pentru că am văzut că mişcarea chitaristică din oraş era moartă şi am vrut să schimb asta. În vestul ţării, în sud şi în Bucureşti erau chitarişti şi instrumentişti, dar la noi nu. Din cauza asta nici formaţii nu prea erau“, îşi aminteşte Petran.

În cadrul acestor cursuri, cei aproximativ 30 de elevi pe care-i are sunt îndrumaţi să înveţe orice fel de chitară doresc: clasică, electrică, western. Pe viitor îşi doreşte să înfiinţeze o şcoală particulară de muzică unde pe lângă chitară să-i formeze pe cei care vor să se perfecţioneze şi pe alte instrumente, cum ar fi pianul şi vioara.

Profil
Născut: 27 august 1977, Podu Iloaiei, Iaşi.
Studii: A absolvit Universitatea de Arte „George Enescu“ Iaşi.
Familie: Este căsătorit, are o fetiţă.

Întrebări şi răspunsuri
Cât contează munca şi cât talentul în muzică?
90% munca şi 10% talentul. Vreau să menţionez însă că talentul, deşi în procent mic, are o foarte mare importanţă. Dacă nu ai talent te baţi cu morile de vânt în muzică. Este importantă munca, dar fără înclinaţi şi deprindere nu prea ai ce face.
Este muzica o meserie bănoasă?
Se câştigă prost din muzică şi din artă în general deoarece câştigul este pe măsura valorilor. Dacă eşti într-adevăr bun câştigi foarte bine din muzică. Arta nu acceptă lucruri de mijloc, trebuie să fii foarte bun.

Ce-i place
„Ador să mă relaxez cu familia. Tânjesc după asta la finalul fiecărei zi de muncă. Îmi place să citesc cărţi de ştiinţă“, spune Petran.

Ce nu-i place
„Nu suport când oamnii nu sunt punctuali. La poporul român doar unii sunt după ceas“, spune chitaristul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite