Iaşi: PORTRET/ Octavian Pîrîu pianistul care vrea să devină arhitect

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevul în vârstă de 16 ani apasă clapele pianului dinainte să ştie alfabetul şi a ieşit pe primul loc la majoritatea competiţiilor.

Tănârul vrea să devină arhitect, însă spune că nu va renunţa niciodată să cânte la pian. Intenţionează să studieze Conservatorul din pură pasiune.

Octavian Pîrîu a atins pentru prima dată un pian la vârsta de 6 ani şi de atunci nu s-a mai putut despărţi de el. Când a ajuns în clasa a II-a interpreta piese memorabile cu uşurinţă. Cea care l-a spijinit mereu în studierea pianului a fost mama lui. „M-am apucat de pian pentru că mamei îi place foarte mult pianul, dar n-a avut posibilitatea să studieze. Pot spune că acum mie îmi place mai mult decât ei“, mărturiseşte Octavian. A participat la aproximativ 70 de concursuri naţionale şi numai de două ori s-a întâmplat să nu obţină primul loc. „La primul concurs la care am participat am luat locul al II-lea şi am mai luat locul III la un concurs din Bucureşti. În rest am luat numai premiul I“, spune pianistul. Tânărul munceşte din greu pentru a fi primul. În fiecare săptămână face câte două ore de pregătire, iar în paralel învaţă şi terorie muzicală. Înaintea unui concurs dublează timpul pe care-l dedică pregătirilor şi studiului. Următoarea competiţie la care va participa va avea loc mâine în Ucraina. „Am emoţii, dar mă pregăresc intens şi am încredere că nu voi fi dezamăgit de rezultatul pe care-l voi obţine“, spune Octavian.

Arhitectură îmbinată cu pian

Tănărul are planuri măreţe pentru viitor. După ce termină liceul intenţionează să urmeze două facultăţi: Arhitectură şi Conservator. „Sunt pasionat de arhitectură şi se pian. De aceea am să urmez aceste două facultăţi. Nu am de gând să renunţ la pian pentru nimic în lume. Nu vreau să păstrez pianul ca simplu hobby, ci vreau să devin măcar profesor de muzică“, spune Octavian. Elevul are înclinaţii şi spre ştiinţele exacte. „În clasele V-VIII am participat la olimpiadele de matematică şi m-am clasat mereu pe primele trei poziţii. Am fost în clasele a VII-a şi a VIII-a şi la concursuri de fizică şi am luat locul I“, mai spune Octavian.

Profil
Născut: 12 octombrie 1994, Iaşi.
Studii: Este elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“ Iaşi.
Familie: Are un frate mai mic.

Întrebări şi răspunsuri
Ai un pianist preferat?
Nu, însă am un compozitor care îmi place foarte tare. Este vorba despre Felix Mendelssohn-Bartholdy cu piesa „Venetianisches Gondellied Op.30 Nr. 6“. Este o melodie destul de simplă, pe care am cântat-o la câteva audiţii.
Cu ce te „înarmezi“ atunci când eşti pe scenă?
Cu multă concentrare pentru că trebuie să fii atent să interpretezi totul corect. Fiecare măsură trebuie să o cânţi altfel, de aceea e nevoie de foarte multă concentrare.

Ce-i place
„Ador arhitectura, motiv pentru care vreau să urmez şi Facultatea de Arhitectură după terminarea liceului. Îmi mai place astrologia şi desenul“, spune Octavian.

Ce nu-i place
„Detes ipocrizia, nu-mi plac filmele care bat câmpii şi nici dramele care nu au nicio legătură cu realitatea“, dezvăluie elevul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite