Iaşi: PORTRET/ Ionuţ Topală, fizicianul pasionat de cercetare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A obţinut menţiunea specială la Gala Premiilor în Educaţie la categoria cercetare. A început un al doilea proiect despre aplicaţiile plasmei în medicină.

Preparatorul Ionuţ Topală şi-a descoperit pasiunea pentru fizică în timpul liceului, când a participat la numeroase olimpiade şi concursuri care i-au adus premii.

„Pasiunea pentru fizică a venit natural, dar mi-a fost insuflată de profesorul Gheorghe Bălan. Am obţinut premiul II la Olimpiada Naţională de Fizică pe parcursul anilor de liceu, diplomă care mai apoi mi-a asigurat intrarea la această facultate fără să susţin examen“, povesteşte cercetătorul.

A urmat apoi Facultatea de Fizică, specializarea Fizică Medicală. Anii studenţiei şi i-a petrecut în laboratorul de cercetare, unde a început să vină din curiozitate.

„Din anul al II-lea de facultate am început să lucrez în laboratorul de cercetare sub îndrumarea profesoarei Nicoleta Dumitraşcu. Curiozitatea de a afla şi de a face lucruri noi m-au determinat să vin aici“, rememorează Ionuţ Topală. Primul proiect de cercetare l-a finalizat în 2008, după o muncă asiduă de trei ani.

Proiect premiat

S-a înscris la Gala Premiilor în Educaţie unde şi-a expus realizările profesionale şi a obţinut o menţiune specială în valoare de 2.000 de euro, bani pe care i-a folosit tot pentru activitatea de cercetare. „Am vrut să văd dacă rezultatele şi activitatea mea au un ecou. Premiul obţinut m-a mulţumit, mai ales că printre cei peste 20 de concurenţi se aflau oameni cu realizări foarte mari“, spune cercetătorul.

Din august a început un al doilea proiect de cercetare. „Lucrez la înţelegerea interacţiunii dintre plasmă şi ţesutul viu“, explică Ionuţ Topală.

Nu vrea să plece în afara ţării

Deşi cu o activitate ştiinţifică bogată, tânărul cercetător nu vrea să plece peste hotare. Rezultatele şi laboratorul de aici îi sunt suficiente.

„Pe viitor voi rămâne aici cu siguranţă. Personal, cred că am tot ce îmi trebuie pentru proiectele de moment. Rezultatele obţinute aici sunt comparabile cu cele pe care le-aş putea obţine în străinătate“, spune cercetătorul ieşean.

Profil

Născut: 16 februarie 1981, Iaşi.
Studii: A absolvit Facultatea de Fizică la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi.
Familie: Este căsătorit.

Ce-i place
„Îmi plac călătoriile la munte şi liniştea. Merg de câte ori am ocazia în excursie la munte. În fiecare an ajung măcar patru-cinci weekend-uri la munte“, spune cercetătorul.

Ce nu-i place
„Nu pot suporta ipocrizia, agitaţia şi întârzierea lucrurilor. Pot accepta multe, dar acestea nu-mi fac deloc plăcere“, mai spune Ionuţ Topală.

Înscrie-te la Gala Premiilor în Educaţie!
Fundaţia „Dinu Patriciu“ recompensează oamenii, proiectele şi organizaţiile cu impact semnificativ asupra sistemului educaţional din România. Înscrierile la Gala Premiilor în Educaţie au loc până la 27 septembrie. Pentru a intra în competiţie, trebuie să vă creaţi un cont pe site-ul www.premiileineducatie.ro, să completaţi online formularul de concurs şi să-l trimiteţi prin poştă la adresa Fundaţiei „Dinu Patriciu“: Bdul Mircea Eliade nr. 2, sector 1, Bucureşti, România, cod poştal 012013. Sub mesajul „Când premiem educaţia, o facem mai puternică!“, fundaţia oferă premii în valoare totală de 250.000 de euro. Câştigătorii vor fi anunţaţi la 27 octombrie, la Palatul Parlamentului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite