Iaşi: PORTRET/ Gabriela Cârjă, specialist de clasă în nanotehnologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A obţinut locul întâi la Gala Premiilor în Educaţie la categoria cercetare. A finalizat peste zece proiecte în colaborare cu japonezi, francezi şi sud-africani

Profesor universitar la Facultatea de Inginerie şi Chimie Industrială la UTI Iaşi, femeia a realizat numeroase proiecte în domeniul nanomaterialelor în parteneriat cu cercetatori japonezi. După ce a terminat facultatea, Gabriela Cârja s-a dedicat familiei. Când fata ei a împlinit vârsta de 12 ani, profesorul universitar a decis să se concentreze pe carieră. „Pe primul loc a fost familia pentru mine. După ce mi-am îndeplinit obligaţiile de mamă şi soţie am intensificat ritmul devenirii mele profesionale", dezvăluie cercetătorul.

Aşa se face că imediat a urmat stagiul postdoctoral la „Tokyo Institute of Technology" şi numeroase granturi de cercetare cu Agenţia de Mediu din Franţa, cu Universitatea Oxford din Anglia şi cu Institutul Superior Tehnic din Lisabona. „Nu se poate face performanţă dacă nu ai contacte cu cercetători din toate colţurile lumii. Performanţa şi calitatea nu se obţin în cerc închis", este regula după care se ghideaza cercetătorul.

Rezultatele obţinute de-a lungul timpului au determinat-o să se înscrie la Gala Premiilor în Educaţie în 2009 unde s-a clasat pe prima poziţie. „A fost o provocare pentru mine. Am vrut să văd unde mă aflu eu în cercetarea românească, care e poziţia pe care mă situez într-o competiţie. Rezultatul m-a bucurat", spune Gabriela.

Cercetatorul a finalizat până în prezent peste zece proiecte de cercetare, printre care se numără şi amenajarea unui laborator fizico-chimic la UTI. În continuare lucrează la alte proiecte în domeniul nanomaterialelor alături de cercetători japonezi. „Studiul nano necesită aparatură performantă. Un proiect de cercetare poate dura şi câţiva ani. La majoritatea am avut colaborări şi parteneriate", mai spune cercetătorul.

A doua familie o are la facultate

Cea mai mare parte a zilei o dedică doctoranzilor alături de care lucrează la numeroase proiecte. „Nu mă mulţumeşte să transmit doar informaţie. Vreau să-i motivez să-si urmeze visele", încheie cercetătorul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite