Iaşi: PORTRET/ Diana David: „Când mi-e greu mă refugiez în muzică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Eleva apasă clapele pianului de pe vremea când avea doar cinci ani. Începând din clasa întâi a participat la peste 50 de competiţii la care a ieşit pe primele locuri.

Diana David, eleva în vârstă de 16 ani, a învăţat să cânte la pian de pe vremea când avea doar cinci ani. Cel care a susţinut-o în permanenţă a fost bunicul ei, care la rândul său este pasionat de pian.

„Toate rudele mele din partea tatălui ştiu să cânte la pian şi bunicul meu a vrut ca şi eu să învăţ. Îmi place foarte mult, am pian acasă şi ori de câte ori am câte o perioadă mai grea mă refugiez în muzică“, mărturiseşte Diana. Tânăra munceşte pe brânci pentru că este de părere că talentul trebuie acompaniat şi de exerciţiu pentru a da roade. Aşa se face că săptămânal eleva face câte două ore de pregătire la pian cu profesoara Adina Marcu. Până în prezent, a participat la peste 50 de concursuri care au plasat-o pe primele locuri.

„Am luat la majoritatea concursurilor premiile I şi II. Cea mai de suflet diplomă pe care am obţinut-o este cea de la «Micul virtuoz» care s-a desfăşurat anul trecut la Bucureşti şi unde am obţinut primul loc“, spune tânăra. Diana s-a pregătit şi în străinătate pentru pian. Ea a participat în ultimele două veri la o tabără în Ungaria care se intitulează „Crescendo“.

„A fost foarte interesant şi foarte util pentru că vin profesori din mai multe ţări de la care înveţi extraordinar de multe lucruri“, spune Diana. Tânăra susţine că pianul o ajută să treacă şi peste momentele mai puţin frumoase. „Mai am unele moment în care nu am chef de nimic, dar atunci interpretez piesa mea preferată, «Nocturnă în Do Diez Minor» de Frédéric Chopin şi-mi revin. Nu mi s-a întâmplat niciodată să cânt şi să nu-mi revin“, spune Diana.

image

Olimpică la română, fizică şi geografie

Pianul nu este singurul punct forte al tinerei. Diana a participat la mai multe olimpiade. „În clasele a VI-a şi a VIII-a am obţinut menţiune la Olimpiada Naţională de Română, iar anul trecut am luat premiul II la Olimpiada Judeţeană de Fizică. Anul acesta voi participa pentru prima dată la Olimpiada de Geografie“, enumeră Diana.

Profil
Născută:
24 februarie 1995, Iaşi.
Studii: Este elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“ Iaşi.
Familie: Este singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
De ce este nevoie pentru a fi un bun pianist?
Trebuie tehnică şi mult exerciţiu. Pentru ca o piesă să fie interpretată bine trebuie să fie expresivă. 
Intenţionezi să faci carieră din pian?
M-am gândit foarte serios să urmez Conservatorul în paralel cu Medicina. Visul meu este să fac chirurgie în străinătate. În plus, părinţii mei nu doresc să fac o profesie din asta, ci doar să rămână la stadiul de pasiune.

Ce-i place
„Ador să călătoresc, îndeosebi la munte. De asemenea, îmi place foarte mult filmul «Pianistul», pe care l-am văzut de cel puţin cinci ori“, spune Diana.

Ce nu-i place
„Nu suport ipocrizia de niciun fel“, spune eleva.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite