Iaşi: PORTRET/ Cristian Ciornia arbitrează campionate europene de box

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristian Ciornia
Cristian Ciornia

Dintr-o pasiune pentru „nobila artă“, Cristian Ciornia a ajuns să împartă dreptatea în ringurile internaţionale. Până să fie „contaminat“ cu microbul boxului, Cristian Ciornia şi-a încercat mâna la diverse sporturi, printre care baschet, handbal şi fotbal.

„Pe când aveam 12 ani am intrat în ringul de la sala Voinţa sub îndrumarea antrenorului Constantn Vasiliu. La acel moment nu mi-am propus performanţă, ci doar să fac auto-apărare“, povesteşte Cristian.

Acest lucru s-a schimbat în 1996, când a absolvit cursurile necesare pentru a deveni arbitru de box. Pasiunea pentru „nobila artă“ nu l-a împiedicat să se ocupe şi de consultanţă şi intermediere în tranzacţii imobiliare.

Timpul liber însă este alocat boxului, fapt care s-a văzut în 2003, când a devenit arbitru internaţional. Mai mult, calificativele primite la meciuri i-au permis să arbitreze la competiţii internaţionale. „Satisfacţia cea mai mare până în prezent a venit chiar anul acesta, când am reprezentat România la Campionatele Europene de box pentru juniori de la Lvov, Ucraina, deoarece la asemenea turnee fiecare ţară poate trimite un singur arbitru“, explică oficialul.

Din capitala Moldovei, doar Cristian Ciornia şi Vasile Câtea au arbitrat la competiţii de top din Europa, unde se ajunge foarte greu. „Din cauza nivelului foarte scăzut al boxului românesc pe plan mondial, arbitrii sunt şi ei mai greu selecţionaţi la turnee internaţionale“, spune Cristian.

Profil
Născut
: 18 mai 1969, la Iaşi.
Studii: Universitatea „Al.I. Cuza“, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport.
Familie: Este căsătorit, are o fiică.

Întrebări şi răspunsuri
Ce alte activităţi mai aveţi în box?
Fac parte din Colegiul Arbitrilor din Federaţia Română de Box. Mai sunt şi delegat tehnic, adică şef de competiţie, cel care coordonează toată activitatea unei competiţii de box. În ultimii ani, am fost delegat tehnic la mai toate turneele din Iaşi.
 
Ce vă propuneţi pe viitor?
Să promovez de la gradul de arbitru AIBA, cu o stea, la arbitru de două stele, cea mai înaltă calificare pentru un arbitru de box. Nu în ultimul rând, ţintesc să ajung la cât mai multe competiţii internaţionale, mai ales la o Olimpiadă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite