Iaşi: PORTRET/ Amalia Elena Ilăşoaia, eleva îndrăgostită de dansul sportiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adolescenta în vârstă de 15 ani a participat până acum la peste 100 de concursuri de dans sportiv, iar la 30 dintre ele a convins juriul să-i acorde cea mai mare notă.

În 2007 a fost numită campioană naţională şi a impresionat juriul din ţări precum Turcia, Germania, Bulgaria, Slovenia şi Republica Moldova. Tânăra a obţinut rezultate remarcabile şi la olimpiadele de matematică şi limbă română.

Amalia Ilăşoaia dansează de la vârsta de 6 ani, când i-a fost remarcată înclinaţia la dansul sportiv. „Am văzut o pereche care dansa în Iaşi pentru o emisiune televizată şi mi-a plăcut foarte mult. Mama i-a întrebat unde se antrenează şi a doua zi eram la uşa clubului şi m-am înscris“, povesteşte Amalia. Primul concurs l-a avut în 2005 la Ploieşti, unde a luat locul II.

image

La următoarea competiţie care s-a desfăşurat la o distanţă de o săptămână s-a clasat pe prima poziţie. De atunci, participă aproape săptămânal la concursuri de dans sportiv, iar o dată la două săptămâni se duce în cantonament la Gheorgheni unde stă patru zile şi dansează la foc continuu. „Când sunt la Iaşi fac în fiecare zi antrenament, cam câte trei ore intensiv. La Gheorgheni, la clubul la care sunt înscrisă, fac o dată la două săptămâni patru zile de antrenament, iar aici lucrez şi peste 10 ore pe zi. Este multă muncă“, spune Amalia.

Campioană pe ţară în 2007

Tânăra a participat în decursul celor aproape 10 ani de când dansează la peste 100 de concursuri. La toate s-a clasat în primii 10 concurenţi, iar la 30 dintre ele a luat premiul cel mare. Răsplata muncii a venit în 2007 când a primit titlul de campioană naţională la dans sportiv. „A fost un moment special în 2007. Au meritat efortul depus, sacrificiile făcute şi orele de antrenament. Cheful de dans îmi vine mereu, indiferent de cât de obosită aş fi“, spune dansatoarea. La reprezentaţiile fetei participă colegii şi profesorii.

image

Tânăra nu este talentată numai la dans. Anul trecut, a obţinut locul III la faza judeţeană a Olimpiadei de Română şi menţiune la cea de Matematică. Singura mâhnire a fetei este că această pasiune este destul de costisitoare.

image

„Antrenamentele mă costă cam 3.000 de lei pe lună, iar o dată la 5 luni trebuie să-mi achiziţionez o vestimentaţie care ajunge în medie cam la 1.000 de euro. Totul este pe cheltuiala părinţilor. La concursurile mari să zicem că primesc cam 400 de euro premiu. Satisfacţia pe care o am când dansez însă nu are preţ“, spune Amalia.

Profil
Născută
: 7 mai 1995, la Paşcani.
Studii: Elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“.
Familie: Este singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri
Ce contează cel mai mult la dansul sportiv?
Dansul sportiv este tehnic, dar şi artistic. Este un dans care se practică în pereche şi care necesită o pregătire specială. În acest tip de dans este nevoie de înclinaţie. Şi echipamentul este unul special, trebuie ca rochiile să fie cât mai extravagante. 
Intenţionezi să faci carieră din dansul sportiv?
O continuitate mi-ar plăcea să fie având în vedere că am muncit atât de mult şi am ajuns aici. Chiar dacă o să decid să nu fac carieră în dansul sportiv, acesta va rămâne pe plan secund în viaţa mea. Aş dori să urmez cursurile Facultăţii de Arhitectură.

Ce-i place
„Să călătoresc, am mers foarte mult în străinătate, să citesc şi să înot. Ca mâncare preferată sunt spaghetele. La şcoală, obiectele care îmi plac sunt matematica şi limba engleză“, spune Amalia.

Ce nu-i place
„Detest să mă trezesc dimineaţa. Nu-mi plac persoanele care nu sunt sincere, care nu spun lucrurile pe faţă. Disciplina care nu îmi place la şcoală este chimia“, mai spune eleva.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite