Iaşi: PORTRET/ Adina Nechifor: „Am fugit de munca în spatele unui birou“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşeanca a primit titlul de cel mai bun agent al anului 2010 şi le-a dovedit colegilor că şi reprezentantele sexului frumos pot face performanţă în lupta cu infractorii.

În vârstă de 25 de ani, poliţista Adina Nechifor a fost desemnată de şefi cel mai bun poliţist al anului 2010, la categoria agenţi. Tânără şi-a primit diploma binemeritată în cadrul unei festivităţi organizate pe 25 martie cu ocazia Zilei Poliţiei. Mai mult, aceasta a fost nominalizată şi între primii cinci pentru titlul de cel mai bun poliţist la nivel naţional, categoria agenţi.

87 de flagranturi într-un an

O dată cu obţinerea titulaturii, ieşeanca a acceptat să le împărtăşească colegilor secretul succesului: „Tot timpul am fugit de monotonie şi de munca în spatele unui birou. Nu m-am gândit niciodată când am prins un infractor că voi ajunge să primesc acest titlu“, mărturiseşte Adina Nechifor. Încă de pe băncile şcolii, tânăra a avut o viaţă activă.

„În gimnaziu am făcut atletism de perfomanţă şi judo, iar la liceu, baschet. Judo este într-adevăr un sport dur, dar este şi foarte frumos“, spune tânăra. Meseria de poliţist i-a picat cu tronc încă din liceu, şi de atunci nu a mai putut să-şi imagineze că ar putea face şi altceva. „E greu de explicat de ce am vrut neapărat să lucrez în Poliţie mai ales că nimeni din familia mea nu lucrează în acest sistem. Aşa am simţit atunci. După ce am terminat liceul, am decis să îmbrac uniforma“, spune Adina Nechifor. În 2006 visul i s-a împlinit şi, chiar dacă în decursul timpului i s-a oferit posibilitatea să lucreze la un birou, a refuzat.

„Chiar nu-mi place să stau degeaba în spatele unui birou. În stradă este altceva. Tot timpul găseşti ceva de făcut“, spune poliţista. Dovadă stă şi faptul că într-un an a reuşit să facă nu mai puţin de 87 de flagranturi şi să aducă în faţa legii mult mai mulţi răufăcători. 

Consumatorii de droguri, principalii clienţi

„Nu am auzit în ultimii cinci ani de când lucrez în Poliţie de vreo colegă care să fi primit titlul de cel mai bun poliţist al anului. Am dovedit, cred eu, că şi femeile pot face ce fac şi bărbaţii. Pentru a reuşi ai nevoie şi de noroc şi un partener pe teren cu care să poţi colabora foarte bine“, explică Adina Nechifor. Tânăra spune că cele mai fierbinţi zone unde a acţionat şi de unde au şi venit rezultate sunt Copoul şi Gară.

„Am prins foarte multe persoane care consumau etnobotanice. De regulă, nu sunt agresivi, dar, dacă se întâmplă să fie nevoie, nu este nicio problemă în a-i imobiliza şi a-i duce la secţie“, mărturiseşte ieşeanca.

Profil
Născută:
6 iulie 1986, la Iaşi. 
Studii: A absolvit Liceul „VasileAlecsandri“, Iaşi.
Familie: Este necăsătorită.

Întrebări şi răspunsuri
Colegii nu au fost invidioşi pentru titlul obţinut?
Nici nu s-a pus problema pentru că fiecare rezultat este meritul unei întregi echipe, nu doar al meu.
Colegii cu care m-am întâlnit m-au felicitat chiar pentru această performanţă, mai ales că titlul este un lucru pozitiv pentru întreaga Secţie.
 
Ce ar trebui modificat în lege pentru ca munca unui agent de Poliţie să fie mai eficientă?
În primul rând cred că munca în folosul comunităţii ar trebui să fie obligatorie sau, dacă nu, închisoare contravenţională. În acest fel nu vor mai fi cazuri când contravenientul îţi rupe procesul verbal în faţă.

Ce-i place
Agentul preferă ca în timpul liber să facă foarte multă mişcare. „Acum nu mai fac sport de performanţă, în schimb îmi place foarte mult să merg la sala de aerobic“, spune ieşeanca.

Ce nu-i place
Tinerei nu îi plac persoanele lipsite de respect şi faptul că în ultima perioadă oamenii au devenit foarte agresivi. „Munca de poliţist pe teren din acest punct de vedere devine uneori destul de dificilă. Am impresia câteodată că autoritatea Poliţiei în faţa oamenilor nu mai este ce era odată“, spune Adina.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite