Iasi: PORTRET/Cristian Crihan face artă pe ouă cu ajutorul bisturiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pasionat de arta plastică, artistul amator a ajuns să imortalizeze diverse portrete pe coaja ouălor cu ajutorul luminilor şi al umbrelor. Pasiunea lui Cristian pentru pictură poate fi pusă pe seama moştenirii de familie.

„Unchii din partea mamei au fost toţi talentaţi la pictură. De asemenea, bunicul din partea mamei a fost văr drept cu Octav Băncilă. Când aveam cinci ani eram cu mama în vizită la nepoata pictorului şi din dorinţa mea de a picta era să stric o felicitare făcută chiar de maestrul Băncilă“, îşi aminteşte Cristian.

Chiar dacă s-a orientat către studii superioare de Politehnică, Cristian şi-a păstrat hobby-ul pentru pictură şi artă în general. „În urmă cu 30 de ani mă uitam la ouăle de Paşte încondeiate cu motive bucovinene. Am vrut să copiez acel model, iar în acel moment aveam în mână un ou şi un ac de la o maşină de cusut. M-am apucat să desenez cu acel ac o cruce. Încurajat de rezultat, am continuat“, povesteşte Cristian.

De atunci, în perioada Paştelui şi până la Înălţare, Cristian foloseşte ace sau vârfuri de bisturiu pentru a desena chipul lui Iisus sau al Fecioarei Maria pe ouăle vopsite. Efectul vizual impresionant este obţinut prin tonuri de lumini şi umbre în vopseaua oului. „Aceste imagini le recreez din memorie. La cerere însă pot grava orice chip, dar în acest caz am nevoie să mă raportez la o poză“, spune artistul.

Dacă încondeiatul ouălor este o activitate artistică în regim part-time, Cristian recunoaşte că pictura pe pânză ocupă primul loc în preferinţele sale. „Când mă întorc acasă de la centrul de reparaţie aparatură medicală unde lucrez, nu este nimic mai relaxant decât să pictez pe un fond muzical potrivit. Din acest motiv, în scurt timp, sper să deschid un atelier de pictură în care lumea să înveţe să se relaxeze în faţa şevaletului. Aşa ceva mai este doar la Bucureşti sau la Şcoala Populară de Arte. Cu această ocazie, mi-ar plăcea să învăţ pe cine doreşte şi cum să graveze ouăle de Paşte“, încheie artistul.

Profil
Născut: 8 ianuarie 1961, comuna Carpen, jud Dolj.
Studii: Facultatea de Electrotehnică, Iaşi.
Familie: Necăsătorit.

Întrebări şi răspunsuri
Aveţi experienţă ca profesor de pictură?
L-am învăţat pe Carmel Georgescu să picteze. I-am pus pensonul în mână şi iată că este deja la a patra expoziţie. 
Câte ouă puteţi grava în perioada Paştelui?
Mai mult de o sută nu am cum să fac. Prietenii mă iubesc foarte mult în această perioadă.
Cum a ajuns un pictor să graveze ouă vopsite?
Am considerat că nu pot picta ouăle mai frumos. A fost o idee spontană şi de acolo am învăţat singur. Nu ştiu să mai deseneze cineva portrete în tonuri de lumini şi umbre pe ouă vopsite.

Ce-i place
„În primul rând pictura, dar şi grafica sau tot ce înseamnă artă plastică. Practic cu plăcere tenisul de câmp. La capitolul muzică, pe primul loc este cea raggae. Îm mai place şi muzica de relaxare, în special Enya“, explică Cristian.

Ce nu-i place
„Nu gust rock-ul tare şi manelele. Mai demult, am uitat un ou de gâscă nefiert în bibliotecă. Într-o zi, pur şi simplu a explodat. Toate cărţile au devenit verzi, dar miros ca acela nu mai vreau să simt. Două luni am stat cu spray şi geamurile deschise“, povesteşte artistul.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite