Iaşi: PORTRET/ Magda Biţic „traduce“ nevoile celor cu deficienţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De aproape şase ani, este singurul interpret certificat mimico-gestual care lucrează într-o instituţie publică ieşeană.  Cu toate că în tinereţe lucrul într-o instituţie publică nu a fost niciodată o opţiune pentru Magda Biţic, viaţa a adus-o pe locul pe care îl ocupă acum.

Nu îi pare rău pentru alegerile pe care le-a făcut şi care, după cum spune ea, au ajutat-o să cunoască inclusiv poveştile de viaţă ale unor oameni remarcabili.

„În octombrie împlinesc 13 ani de când lucrez la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Din anul 2001 sunt consilier de orientare în carieră, iar din 2005 lucrez cu persoanele cu deficienţe. Atunci s-a deschis la Iaşi şi unul dintre primele centre-pilot din ţară pentru aceste persoane“, spune Magda Biţic.

De când lucrează la consilierea ieşenilor cu deficienţe, prin faţa biroului Magdei au trecut zeci de persoane în fiecare an. Regula de bază pe care aceasta o aplică în relaţiile cu beneficiarii pe care îi consiliază este respectul. „Sunt persoane care trebuie tratate la fel ca persoanele cu capacitate integrală de muncă. Trebuie trataţi la fel ca oamenii sănătoşi, ca şi cum nu ar avea o dizabilitate. Trebuie să dai acestor persoane încrederea că pot face aceleaşi lucruri ca şi cei de lângă ei“.

Consilierul spune că una dintre cele mai dificile provocări este să găsească un loc de muncă pentru persoanele care au deficienţe psihice. „Nu reuşesc să identific angajatori care să accepte această dizabilitate. Mi se rupe sufletul când văd că nu pot să-i ajut“, spune Magda Biţic.

Aceasta susţine că empatia, deşi nu este o cerinţă în „ fişa postului“, este o caracteristică necesară pentru un consilier pentru persoanele cu dizabilităţi. „Trebuie să ai empatie faţă de persoanele cu care lucrezi. Trebuie să ai suflet, să fii milos. Nu oricine poate lucra cu persoanele cu deficienţe“, spune Magda.

Semnele, diferite în provincie faţă de Bucureşti

Limbajul semnelor l-a învăţat la Bucureşti, cu ocazia unor cursuri de specializare organizate de ANOFM în colaborare cu Asociaţia Naţională a Surzilor din România. „Este greu de învăţat limbajul mimico-gestual. Trebuie folosit şi limbajul trupului şi labiolectura. Ei îţi citesc pe buze foarte mult deoarece nu mulţi ştiu semnele şi oricum acestea sunt ca dialectele. Diferă în funcţie de zonă. Spre exemplu, la Bucureşti sunt alte semne decât la Iaşi şi de aceea trebuie să-ţi citească lumea şi pe buze“, explică Magda Biţic.

Efortul pe care aceasta îl depune la fiecare şedinţă de consiliere individuală nu trece neobservat de beneficiari. Chiar dacă nu îşi găsesc locul de muncă dorit, aceştia se întorc la consilier pentru a-i mulţumi. „Simt nevoia să vină să vorbească cu mine pentru că îi înţeleg“, spune Magda.

Profil
Născută: 29 ianuarie 1968, Fălticeni.
Studii: Master în politici publice şi administraţie publică.
Familie: Este căsătorită.

Întrebări şi răspunsuri
De ce aţi ales o carieră în lucrul cu persoanele cu deficienţe?
Iniţial, aceasta a fost poziţia pentru care m-am angajat la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Abia după aceea mi-am dat seama că aceasta îmi e vocaţia, că asta vreau şi îmi place să fac.
Ce părere aveţi despre modul în care societatea tratează persoanele cu deficienţe?
Părerea mea este că ar trebui acordat mai mult ajutor din partea statului persoanelor cu deficienţe pentru că au nevoie mai multă decât celelalte categorii de persoane. Mă deranjează când văd oameni care îşi bat joc de persoanele cu handicap, mai ales pentru că ştiu prin ce trec şi ce probleme au.

Ce-i place
Sunt pasionată de filme, călătorii şi muzică. Îmi plac tare mult câinii. Acasă la mama am un bichon maltez care are aproape 14 ani. O cheamă Bella şi este unul dintre membrii importanţi ai familiei.

Ce nu-i place
Nu-mi plac oamenii care una spun şi alta fac. Nu-mi place ipocrizia, detest perfidia, iar linguşeala mă deranjează.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite