Iaşi: PORTRET/ Gabriel Ciobanu practică matematica de vârf, vizibilă internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul, un demn urmaş al lui Grigore Moisil, este cunoscut în cele mai înalte cercuri de cercetători. 

Profesorul şi-a început aventura în cercetare acum două decenii, în una dintre cele mai puternice şcoli în domeniul informaticii, Universitatea Edinburgh, urmată de Cambridge, unde se simte legat de Alan Turing, „tatăl contabilităţii“.

Ataşat de Iaşi

Editorul-şef al prestigioasei reviste „Scientific Annals of Computer Science“, profesorul a petrecut un an în Japonia la două universităţi celebre, trei ani a fost profesor la Universitatea Naţională din Singapore şi a fost numit profesor onorific până în 2012 al Universităţii din Newcastle, din Marea Britanie.

Cercetătorul a ales totuşi să locuiască şi să profeseze în Iaşi. „Am rămas aici pentru că este oraşul meu preferat şi mi-am întemeiat aici familia. Cei doi copii sunt plecaţi în Singapore şi în Toronto, dar  eu am rămas acasă“, a spus matematicianul. În 2000, a primit premiul „Grigore Moisil“ al Academiei Române pentru lucrări publicate în 1988, dintre care „A molecular abstract machine“ este considerată prima descriere a unui proces biologic cu ajutorul algebrelor de procese.

Performanţă prin elevii săi

Acum un an a obţinut menţiune specială la secţiunea „Cercetătorul anului“, la Gala Premiilor în Educaţie. „Mi-am găsit o nişă în matematică, modele de calcul inspirate din biologie celulară. Ce s-ar întâmpla dacă aş putea programa celulele astfel încât să se ducă la acele celule cancerigene?“, se întreabă cercetătorul.

Mulţi dintre studenţii pe care i-a format îi repetă performanţele şi activează în marile centre de cercetare din lume, la Harvard, Amsterdam şi Karlsruhe. „Am colaborat cu tinerii Călin Juravle şi Andreas Resios, care au câştigat marele premiu Microsoft la competiţia internaţională de Software Design din 2009“, povesteşte Gabriel Ciobanu.

Profil

Născut: 5 iulie 1957.
Studii: Facultatea de Matematică, Iaşi.
Familie: Căsătorit, are doi copii.

Înscrie-te la Gala Premiilor în Educaţie!
Fundaţia „Dinu Patriciu“ recompensează oamenii, proiectele şi organizaţiile cu impact semnificativ asupra sistemului educaţional din România. Înscrierile la Gala Premiilor în Educaţie au loc până la 27 septembrie. Pentru a intra în competiţie, trebuie să vă creaţi un cont pe site-ul www.premiileineducatie.ro, să completaţi online formularul de concurs şi să-l trimiteţi prin poştă la adresa Fundaţiei „Dinu Patriciu“: Bdul Mircea Eliade nr. 2, sector 1, Bucureşti, România, cod poştal 012013. Sub mesajul „Când premiem educaţia, o facem mai puternică!“, fundaţia oferă premii în valoare totală de 250.000 de euro. Câştigătorii vor fi anunţaţi la 27 octombrie, la Palatul Parlamentului.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite