Iaşi: PORTRET/ Dan Cojocaru, o viaţă pentru zeul fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dan merge oriunde alături de naţionala României şi de 35 de ani adună o colecţie de suveniruri, care include sute de tricouri, fanioane şi fulare originale.

Pasiunea lui Dan Cojocaru pentru fotbal a început la trei ani, odată cu Campionatul Mondial din 1974. „Am văzut jocurile de la turneul din Germania, după care tata m-a dus la un meci la Iaşi şi de atunci trăiesc pentru fotbal“, povesteşte Dan.

Din 1991 până în 1996, Dan Cojocaru a locuit în Anglia, unde a fost „virusat“ de cultura fotbalistică a ţării care a dat lumii sportul-rege.

Lovitura lui Cantona

„În funcţie de orele de desfăşurare, mergeam la toate meciurile echipelor de fotbal londoneze care jucau atunci în Premier League. Astfel am văzut partide jucate de Chelsea, Arsenal, West Ham United, Fulham şi Totteham Hottspur“, povesteşte Dan, care a locuit în Londra lângă stadionul Selhurst Park, terenul celor de la Crystal Palace. Acest lucru i-a servit pentru a asista pe viu la un moment care a intrat în istoria fotbalului din această ţară. „Pe 25 ianuarie 1995, la un joc Crystal Palace-Manchester United, am fost în tribune când Eric Cantona, un simbol al celor din Manchester, a aplicat acea lovitură de kung fu unui spectator care îl înjurase“, îşi aduce aminte Dan Cojocaru.

Dacă Dinamo Bucureşti este clubul de suflet al lui Dan, acesta a nu pierde nicio acţiune a echipei naţionale de fotbal a României. De 15 ani, microbistul a fost la toate acţiunile tricolorilor, fie că a fost vorba de meciuri amicale sau oficiale.

Lângă Generaţia de Aur

„Am fost în avionul Generaţiei de Aur la toate turneele finale din 1996 încoace. În acest timp am devenit prieten cu fotbalişti, antrenori, conducători de club şi mulţi oameni de fotbal“, explică Dan. Aceste legături s-au dovedit utile în ceea ce priveşte o colecţie impresionantă de simboluri fotbalistice.
Astfel, de la vârsta de cinci ani strânge steguleţe, fanioane, fulare şi tricouri. A ajuns acum la peste 400 de tricouri, toate cu ADN verificabil, ale unor fotbalişti celebri. Multe dintre ele le-a primit de la prieteni.

„Tricoul lui Ronaldo l-am primit prin intermediul lui Mircea Lucescu, din perioada în care a antrenat pe Inter Milano. În urmă cu cinci ani mi-am afişat colecţia adunată peste timp într-un pub cu specific fotbalistic, deschis în campusul din Tudor, pentru a oferi condiţii propice vizionării meciurilor”, spune Dan.

Profil

Născut: 01.01.1971, Negreşti, Vaslui
Studii: Master pentru  Prelucrarea Produselor de Administrare Alimentară.
Familie: Căsătorit, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri

De ce aveţi atât de multe tricouri cu Pancu?
Daniel Pancu este cel mai bun fotbalist pe care l-a dat capitala Moldovei şi singurul ieşean care a fost căpitanul naţionalei. Am şi banderola pe care a purtat-o la acel meci. Era şi normal să am un colţ rezervat tuturor simbolurilor pe care le-am primit de la el.

Ce părere aveţi de faptul că Pancu s-a dus la rivalii de la Vaslui?
Nu îl critic şi cred că nici ieşenii nu ar trebui să o facă pentru decizia lui. A reprezentat cu cinste Iaşiul oriunde a fost, dar nu este un jucător terminat. Mai are 2-3 ani în care poate juca la nivel înalt. Dacă trece de un tur preliminar, poate juca până în decembrie în Europa League, în timp ce Poli Iaşi este în Liga 2. A ales Vasluiul tocmai pentru că este aproape de casă.

Ce-i place
„Hobby-ul meu este fotbalul, pe care îl joc şi la 40 de ani şi căruia îi aloc singurul meu timp liber, în afară de afaceri. Când eram mai tânăr îmi plăcea muzica şi opera, am cântat bariton bas în ţară şi străinătate într-un cor. În rest, călătoresc mult pentru a veni mereu cu lucruri noi la localurile mele“, explică Dan.

Ce nu-i place
„Tinerii de azi nu mai fac mişcare. În plan fotbalistic, sufăr să văd cum nu vine nimic din urmă din cauza lipsei infrastructurii. În viitor vreau să plătesc nişte antrenori, nume din fotbalul ieşean, care să-mi pregătească câteva grupe de juniori pentru că vreau să fac ceva pentru fotbalul nostru“, promite Dan.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite