Iaşi: „Ordonanţa mamelor“ loveşte în nou-născuţi: „Am decis să stau acasă cu gemenii doar un an“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proaspăta mămică cu gemeni susţine că va sta acasă doar un an şi va beneficia de o indemnizaţie de 75% din salariu.

Gabriela Bodnari este din Suceava şi a născut la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi la doar 20 de minute după ce a intrat în vigoare „Ordonanţa mamelor“, adică femeile pot alege între două variante, ambele cu plafon minim de 600 de lei şi reprezentând 75% din salariu. În primul caz, mămica va primi o indemnizaţie care să ajungă până la 3.400 de lei şi se acordă un an, în timp ce în cazul celei de-a doua variante femeia poate sta doi ani cu bebeluşul acasă, dar indemnizaţia va fi de până la 1.200 de lei.

Gabriela a născut prin cezariană pe 1 ianuarie, la ora 00.20, doi băieţei pe care-i va boteza Ştefan şi Ionuţ. Femeia este angajată la o clinică de oftalmologie din Suceava de unde obţine lunar un salariu cuprins între 2.300 şi 2.500 de lei. Soţul său lucrează la o firmă de instalaţii electrice de unde are un venit la fel de mare ca al Gabrielei.

„Avem o populaţie îmbătrânită şi în scădere“
Femeia, mamă a încă unei fetiţe de 6 ani, spune că prima variantă i se pare cea mai avantajoasă. „Cu primul copil am stat acasă doar 6 luni, după care m-am întors la muncă. Şi cu gemenii am de gând să stau doar un an, după care să revin la serviciu“, spune Gabriela. Femeia susţine că şi aşa veniturile nu-i vor ajunge decât pentru cheltuielile de maximă necesitate. „Avem un credit ipotecar de 160 de euro pe lună şi cu toate celelalte cheltuieli ale casei şi alimente mai rămâneam cu foarte puţini bani în mână. Este un moment prost ales pentru această modificare, mai ales că populaţia este îmbătrânită şi în scădere“, spune Gabriela.

La cele două maternităţi din Iaşi, pe 31 decembrie 2010 şi 1 ianuarie 2011 au venit pe lume 19 copilaşi. O altă tânără care a născut la Maternitatea „Elena Doamna“ a decis să stea acasă cu băieţelul. 
„Nu vreau să sacrific educaţia copilului pe nişte bani în plus. Nu-mi permit cu salariul meu să angajez o bonă, iar la creşă pot să-l dau de la 3 ani“, a spus Lăcrămioara Juncu, fericita mămică a unui băieţel.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite