Iasi: Octogenar-milionar sărăcit din trei semnături

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Burdea trebuia să primească 70 de milioane de lei despăgubiri pentru că nu s-a putut folosi de 9,8 hectare de teren. Decizia instanţei din Iaşi a fost anulată la Înalta Curte de Casaţie.

Procesul lui Nicolae Burdea (81 de ani),  care a obţinut în decembrie 2009, în instanţă, despăgubiri de 70 de milioane de lei pentru că nu s-a putut folosi de un teren, se va rejudeca.
La sfârşitul lunii ianuarie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să respingă recursul octogenarului şi a dispus anularea sentinţei Tribunalului Iaşi şi trimiterea dosarului la Judecătoria Iaşi. „Nu doresc să comentez decizia“, a declarat Alexandru Anghel, avocatul lui Burdea.


În 2008 octogenarul a dat în judecată Comisia Judeţeană de Aplicare a Legii 18/1991 pentru că nu şi-a primit cele 9,8 hectare în Copou, deşi  avea hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă încă din 2005. După ce s-a văzut proprietar în acte, Burdea a aşteptat zadarnic să-i dea cineva terenul, care nu era ocupat de nicio construcţie şi se afla în administrarea Staţiunii de Cercetări Vini-Viticole din Copou.

Pentru perioada în care nu şi-a putut folosi pământul, octogenarul a solicitat daune. În decembrie 2009 Tribunalul Iaşi a dispus ca Nicolae Burdea şi fratele lui, Sergiu, să primească despăgubiri în valoare de 70 milioane de lei. Comisia Judeţeană de Aplicare a Legii 18/1991 a făcut apel, iar în iulie 2010 Curtea de Apel Iaşi a hotărât să anuleze sentinţa şi să trimită dosarul la Judecătoria Iaşi. Burdea a făcut recurs. Pe 31 ianuarie trei judecători ai Curţii Supreme au menţinut hotărârea colegilor de la Curtea de Apel Iaşi. Astfel, după mai bine de doi ani de judecată procesul va fi reluat.


Despăgubiri de peste 900 de mii de lei   


Judecătorii Tribunalului Iaşi au decis la începutul lunii februarie să-i acorde 947.947 de lei despăgubiri Mariei Svichiu. Ieşeanca a cerut măsuri reparatorii pentru 700 de metri pătraţi de teren din strada Sf . Lazăr, aflaţi în posesia Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi“. Decizia nu este definitivă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite