Iaşi: „Moşule, să vii cu jucării!“ (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ianis Dîrvariu va primi un set de tobe de la Moş Crăciun, iar Jessica Ana- Maria o păpuşă imensă
Ianis Dîrvariu va primi un set de tobe de la Moş Crăciun, iar Jessica Ana- Maria o păpuşă imensă

Micuţii din Iaşi îl aşteaptă diseară pe Moş Crăciun, chiar dacă recunosc că au făcut pozne. Jessica Ana-Maria, în vârstă de 3 ani şi 6 luni, îşi doreşte să găsească sub brad multe păpuşi.

Copila recunoaşte că nu a fost cumite, dar cu toate acestea speră ca Moşul să nu o ocolească. „Am fost obraznică mai multe zile, dar vreau să primesc multe păpuşi. Moşul a fost şi la grădiniţă, iar Moş Nicolae mi-a adus o vărguţă“, a spus micuţa. Bunica fetei spune că darul, o păpuşă mare care a costat peste 100 de lei, este deja pregătit. Părinţii au făcut tot posibilul să-l ajute pe Moş.

image

„Le-am luat ce şi-au dorit. Copiii se uită pe canalele de desene animate şi îşi doresc jucării care întruchipează personajele de acolo“, a spus Daniela Dîrvariu, mama unei fetiţe de 7 ani şi a lui Ianis, de 2 ani şi şase luni.

image

Puştiul a cerut tobe, pentru care părinţii au scos 200 de lei din buzunar, iar sora lui, Anisia Ioana,  i-a cerut Moşului un căţel „ca la desene animate“.

Misiune imposibilă: cadouri şi brazi ieftini

Pe ultima sută de metri, sute de ieşeni au pornit să colinde magazinele şi pieţele, în căutare de reduceri. Părinţii, ajutoare de seamă ale Moşului, au sperat să găsească la preţuri acceptabile jucării pentru cei mici, dar şi brazi ieftini.

Venirea Moşului, bucuria copiilor, stresul părinţilor. Ieşenii care au dorit să-şi vadă copiii fericiţi în această seară în faţa bradului frumos împodobit şi-au dat silinţa să le afle dorinţele în materie de cadouri.

Odată primită „comanda“, ajutoarele Moşului au luat la colindat magazinele, având o misiune imposibilă: să împace dorinţa micuţilor cu banii din portofel. „La magazinele de specialitate nu prea am avut curaj să intru pentru că ştiu din start că sunt preţuri foarte mari. Am încercat la raioanele din supermarket-uri unde aveam şanse mai mari să găsesc ceva mai ieftin, dar să îi şi placă copilului“, a spus o mămică.

Nici pentru cele mai „ieftine“ jucării însă părinţii nu au scăpat fără să scoată zeci de lei din buzunar. „Sunt foarte multe jucării pe rafturi, iar cele mai ieftine maşinuţe le-am văzut la 50 - 60 de lei. Băieţelul mai are însă de astea şi aş fi vrut să-i caut ceva mai special. Preţurile sunt însă şi de peste 100 de lei pentru o jucărie mai arătoasă“, a spus Elena, o tânără mămică. Ieşenii au amânat anul acesta şi momentul cumpărării brazilor, în speranţa că pieţarii vor mai lăsa din preţuri.

Shopping după brazi pe ultima sută de metri

Marfa, pe alese, din Olanda, sau autohtonă, din zona Neamţului a umplut pieţele din oraş. Brazii din Olanda, aduşi cu TIR-ul, care se vând la aproximativ acelaşi preţ cu cei autohtoni, sunt apreciaţi pentru desimea lor. Brazii româneşti sunt aduşi din pepiniere de la Bicaz şi Pipirig. „În fiecare an mă gândesc să cumpăr un brad artificial, dar de fiecare dată sfârşesc prin a căuta unul natural în ultimul moment. 80 de lei sunt ceva bani mai ales când nu ai cumpărat tot ce aveai nevoie pentru masa de Crăciun“, a spus un client.

image

Preţul de achiziţionare de la furnizor variază între 30 şi 40 de lei. În piaţă însă, un copac modest, din Olanda, de 1,50-1,60 metri poate depăşi 50 de lei, în timp ce brazii mai frumoşi pot ajunge până la 70-80 de lei. Un brad românesc, de peste doi metri poate costa şi 200 de lei. Comercianţii spun însă că preţurile sunt negociabile.

„Până acum nu prea s-a înghesuit lumea. Cred că au lăsat să cumpere în ultimul moment. Noi negociem preţurile la brazi pentru că nu ne convine să rămânem cu marfa pe stoc“, a spus un comerciant din Piaţa de la Hala Centrală.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite