Iaşi: Moştenire blocată de o cifră greşită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ioan Şfiţă este pasat de la o instituţie la alta de 10 ani. În martie, prefectul de Iaşi a dat ordin să se emită titlul de proprietate, dar situaţia a rămas neschimbată.

Erorile unor funcţionari l-au făcut pe Ioan Şfiţă (65 de ani) să umble şapte luni din instituiţie în instituţie pentru a-şi obţine titlul de proprietate pentru 15 hectare de teren în comuna ieşeană Bârnova. Cetăţeanul american de origine română, care spera în luna martie că după aproape zece ani de aşteptare îşi va primi moştenirea, s-a ciocnit din nou de nepăsarea personalului din instituţiile statului.
În urmă cu şapte luni prefectul a dat ordin să se facă demersuri pentru emiterea titlului de proprietate, dar  nu s-a schimbat nimic.

Pasat între instituţii
Comisia Locală de Fond Funciar (CLFF) Bârnova a greşit de două ori procesul verbal de punere în posesie. După ce s-a corectat documentul, în luna mai s-a constatat că în procesul verbal de delimitare, întocmit în 2008 de Agenţia Domeniilor Statului (ADS), s-a greşit o cifră la una dintre parcele, cu toate că în planul de delimitere era trecută corect. „În urma verificării procesului verbal de delimitare s-a constatat că în mod eronat s-a predat parcela 1.548 în suprafaţă de 0,05 hectare, în loc de 1.648, în suprafaţă de 0,08 hectare“, se precizează într-o adresă trimisă de CLFF Bârnova, către ADS. Însă nimeni nu s-a grăbit să corecteze actul.

„Eroarea provine de la ADS. Funcţionarii de acolo trebuie să rectifice procesul verbal de delimitare şi să trimită documentaţia la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) pentru ca domnului Şfiţă şi fraţilor lui să le fie eliberat titlul de proprietate“, a declarat Florin Calistru, avocatul lui Şfiţă.

Reprezentanţii ADS spun însă că nu e treaba lor şi că vor cere lămuriri la OCPI. „Se va reveni cu adresă la OCPI, singura instituţie în măsură să se pronunţe din punct de vedere cadastral“, a susţinut Luisa Arsenie, şefa ADS Iaşi, la jumătatea lunii septembrie. Aceasta este în concediu până pe 6 octombrie, iar adresa nu a mai fost trimisă. 

„La început am crezut că este vorba despre incompetenţă, acum cred că este vorba despre prostie. Mai grav este că aceşti funcţionari sunt plătiţi din banii publici“, a spus avocatul Florin Calistru. Reprezentanţii OCPI nu au putut fi contactaţi. Familia Şfiţă trebuia să-şi primească terenul din anul 2000, atunci când s-a decis reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenul moştenit de la tatăl lor.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite