Iaşi: Moldovenii ţin cu dinţii de vechituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Campania de strângere a deşeurilor se încheie mâine
Campania de strângere a deşeurilor se încheie mâine

Judeţul Vaslui este ultimul într-un clasament pe regiune în ceea ce priveşte cantitatea de deşeuri electrice colectate la „Marea Debarasare“.

La ultima ediţie a campaniei trimestriale, care a avut loc pe 1 şi 2 octombrie 2010, vasluienii s-au dispensat de doar 510 kilograme de deşeuri. La celălalt pol se află judeţul Suceava, unde au fost adunate nu mai puţin de 9,5 tone, implicit de aproape 19 ori mai mult decât în Vaslui.

Explicaţia pentru acest fenomen este dată de faptul că, spre deosebire de Vaslui,  la Suceava au fost strânse deşeuri şi de la sate. Mai precis, aproape 9 tone au venit numai din mediul rural. „Acest fapt arată obiceiul cetăţenilor de a se debarasa de electrocasnicele vechi la rudele de la sate, care le mai pot întrebuinţa“, a declarat Iluţă Cocriş, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Suceava.

De cealaltă parte, o explicaţie pentru situaţia de la Vaslui poate fi una de ordin financiar. „O posibilitate este ca vasluienii, fiind săraci, să nu-şi permită să arunce electrocasnicele, plus că mai sunt acele programe prin care dacă duci un produs electronic vechi primeşti un anumit bonus de la magazine“, a spus Doina Ungureanu, purtător de cuvant APM Vaslui.

Cu mult sub normele UE
Indiferent de aceste diferenţe dintre judeţe, cantităţile colectate rămân în continuare mult sub limita cerută de normele Uniunii Europene. „Conform graficelor UE, la final de an trebuie să avem o medie pe cap de locuitor de 4 kilograme pe an. La finalul anului trecut, în judeţul Iaşi s-au strâns 263 de tone, respectiv o medie de 0,5 kilograme pe cap de locuitor“, a explicat Galea Temneanu, purtător de cuvânt APM Iaşi.

„Marea Debarasare“ în octombrie
Suceava: 9,5 tone;
Bacău: 7 tone;
Iaşi: 3,8 tone;
Neamţ: 1,1 tone;
Botoşani: 0,56 tone;
Vaslui, 0,51 tone.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite