Iaşi: Moldovenii se dau în vânt după energia eco

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de solicitari au fost depuse la agenţiile pentru protecţia mediului privind sistemele de producere a enegiilor alternative. Familiile interesate pot primi susţinere financiară prin programul „Casa Verde" de până la 8.000 de lei

Familia Iuliei Sandu deţine o casă în satul Dancaş, comuna Miroslava. A auzit la televizor de programul Ministerului Mediului şi s-a grăbit să depună printre primii proiectul în baza căruia va beneficia de o finanţare de 6.000 de lei. „Am făcut un proiect pentru o centrală termică pe peleţi. Ne-ar ajunge în total 24.000 de lei, iar cu banii de la minister am acoperi un sfert din cheltuieli", a explicat învăţătoarea Iulia Sandu.

Femeia susţine că este dispusă ca în acest an să acopere din banii săi lucrarea şi apoi să primească fondurile de la minister. „Am vrut să punem panouri solare, dar m-am interesat şi ar costa peste 5.000 de euro, ceea ce nu ne permitem", a spus ieşeanca de 48 de ani.

Dosarele, verificate în Capitală

Solicitarea Iuliei Sandu face parte din cele aproape 30 de cereri depuse în primele zece zile de la demararea programului „Casa Verde". „Au depus cereri de finanţare proprietari sau coproprietari de case din municipiul Iaşi sau din apropiere - Miroslava, Bârnova sau Holboca. Cele mai multe solicitări au fost înaintate pentru sisteme de cu panouri solare", a afirmat Galea Temneanu, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Iaşi.

Ministerul a repartizat fondurile în programul „Casa Verde" în funcţie de populaţia judeţului. Astfel, pentru Iaşi sunt disponibili peste 4 milioane de lei, fonduri care ar ajunge pentru peste 600 de solicitări. „Sperăm ca până la sfârşitul anului să folosit toate resursele. Dosarele pe care, cei care au domiciliul în Iaşi le depun la Agenţia pentru Protecţie Mediului Iaşi sunt evaluate la Bucureşti. În funcţie de acesta, solicitanţii vor primi banii după ce realizează investiţia", au menţioant reprezentanţii APM Iaşi.

Practic, proprietarii de case vor putea să depună proiecte prin care solicită finanţări între 6.000 şi 8.000 de lei în funcţie de instalaţii pe care vor să le folosească.

Concret, pentru panouri solare şi instalaţii pe bază de lemn sau deşeuri vegetale, agricole şi forestiere, persoanele fizice obţin câte 6.000 de lei, iar cei care îşi vor monta pompe de căldură vor fi susţinuţi cu câte 8.000 de lei. „În primele zece zile, o singură solicitare pentru pompe de căldură a fost înaintată la APM Iaşi", a spus Calea Temneanu.

Solicitări pentru banii de la Fondul de mediu au fost înregistrate în toată regiunea. În Moldova s-au reprtizat în jur de 18,5 milioane de lei, din care vor putea fi susţinute în total în jur de 2.300 de proprietari de case. Banii pot fi obţinuţi de persoane fizice care sunt proprietari sau coproprietari ai imobilului în care se doreşte montarea sistemului. Aceştia nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat sau cel local şi nici proiecte cu efecte negative asupra mediului.

Banii alocaţi de la Fondul de mediu în Moldova:

Iaşi - 4,1 milioane de lei;

Bacău - 3,6 milioane de lei;

Suceava - 3,5 milioane de lei;

Neamţ - 2,8 milioane de lei;

Vaslui - 2,3 milioane de lei.

Botoşani - 2,3 milioane de lei;

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite