Iaşi: Moldovenii cu o boală rară la plămâni rămân fără medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Răzvan Mărgărint şi fiul său, Alexandru, în septembrie 2009
Răzvan Mărgărint şi fiul său, Alexandru, în septembrie 2009

Răzvan Mărgărint (34 de ani) din Vaslui este doar unul din miile de persoane care suferă de hipertensiune arterială pulmonară. Această maladie se manifestă cu o lipsă acută de aer în momentul depunerii de efort, şi doar 31 din cei 100 de bolnavi din judeţul Iaşi beneficiază de tratament. În curând însă, nu vor mai putea primi pastilele pentru că bugetul alocat de Ministerul Sănătăţii este insuficient

Vasluianul Răzvan Mărgărint a fost diagnosticat de la naştere cu o malformaţie congenitală neoperabilă la inimă care odată cu trecerea anilor i-a afectat şi plămânii. Întotdeauna s-a simţit diferit printre copii din cauza aspectului vineţiu al buzelor şi unghiilor. În 2009 a început să se simtă foarte rău, obosea chiar şi atunci când trebuia să meargă câteva sute de metri. A mers din spital în spital pentru a identifica problema de sănătate pe care o are.

Diagnosticul a fost necruţător: hipertensiune arterială pulmonară. Viaţa i-a fost dată peste cap complet, fiind nevoit să renunţe la profesia de logoped. „Eram un om normal, cu un program de lucru de la 8.00 la 18.00. Acum abia pot merge prin casă câţiva paşi. Nici nu mă pot juca pe deplin cu cei doi copii ai mei. La vârsta mea aproape mă apropii de pensionarea pe caz de boală", spune bărbatul.

În prezent este dependent de tratamentul pe care îl primeşte prin cadrul Programului Naţional de Diagnostic şi Tratament al HTAP şi care îl ţine în viaţă. „Fără medicamente probabil că la ora aceasta nu aş fi trăit. Nu vreau să mă gândesc că aş putea rămâne fără ele. Sunt un optimist", mai spune Răzvan.

Doar o treime din bolnavi primesc tratament

La nivelul judeţului Iaşi sunt identificaţi 100 de astfel de bolnavi, doar 31 sunt incluşi în program, iar 10 se află pe lista de aşteptare. Speranţa de viaţă a bolnavilor care nu primesc tratamentul este de cel mult 3 ani. În curând însă, nici beneficiarii nu vor mai putea primi pastilele pentru că bugetul alocat de Ministerul Sănătăţii este insuficient. „Ne sunt necesare aproximativ 2,4 milioane de lei pentru a asigura tratamentul bolnavilor pe care îi avem incluşi, dar anul acesta am primit mai puţini bani. Este greu de decis cine va fi dat jos din barcă", spune doctorul Traian Mihăescu, coordonatorul Programului la nivelul judeţului Iaşi.

Boala este este greu de identificat, însă printre simptomele acestei maladii se numără lipsa de aer la efort, oboseala la mersul pe jos sau urcatul pe scări, albăstrirea buzelor sau a pielii, umflarea gleznelor, a picioarelor şi a abdomenului. Costurile tratamentului însă sunt imense, 38.000 de euro pe an.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite