Iaşi: Ministrul Funeriu, „demis“ de liceeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ecaterina Vasilache refuză să recupereze materia în weekend
Ecaterina Vasilache refuză să recupereze materia în weekend

Tinerii văd ca soluţie pentru îmbunătăţirea învăţământului schimbarea ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu. Martori ai dramei prin care trec profesorii, elevii fug de meseria de dascăl.

Protestele cadrelor didactice sunt susţinute de elevi. Tinerii de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“, unul dintre cele mai prestigioase licee din municipiu consideră că salariile profesorilor sunt mizere pentru munca depusă. Solidaritatea tinerilor cu mentorii lor ţine doar până vine vorba de recuperarea orelor pierdute.

Adolescenţii refuză ideea de a se prezenta la şcoală în weekend. „N-aş veni la liceu în timpul meu liber. Eu mă prezint la ore în timpul săptămânii şi nu e vina mea că profesorii protestează când în orar sunt trecute cursuri“, spune Corina Chiriac, elevă în clasa a XII-a.

Fug de învăţământ
De aceeaşi părere este şi Ecaterina Vasilache, elevă tot în an terminal. Tânăra este revoltată că pierde din materia care se cere la Bac. „Îi cred pe profesori că au salarii mizere, au tot dreptul să protesteze, îi susţin, dar nu vreau să fiu afectată la şcoală. Dacă aş veni la şcoală în weekend ca să recuperez materia nu aş mai avea timp ca să o şi învăţ“, spune Ecaterina.

Pe vremuri meserie la mare căutare, în prezent învăţământul nu mai are priză în rândul tinerilor. Aceştia exclud orice variantă de a lucra ca dascăl. „Nu aş veni să lucrez în învăţământ din cauza lacunelor de aici, a lipsurilor, dar şi a salariilor mici. Nu mai este o meserie pe care să ţi-o doreşti“, spune Adriana Ciorîţanu, elevă în clasa a XII-a. De aceeaşi părere este şi Ecaterina Vasilache care visează la o carieră în Medicină.

„Nu m-aş face niciodată cadru didactic pentru că nici nu am abilităţi de profesor, dar şi pentru că este o meserie foarte prost remunerată în România. La noi în liceu profesorii sunt respectaţi, dar în alte şcoli respectul faţă de cadrele didactice lipseşte“, spune Ecaterina.

Ministrul Funeriu, „picat“ de elevi
În fruntea listei cu schimbări pe care elevii le-ar face în sistemul de învăţământ românesc este schimbarea ministrului Educaţiei. „L-aş demite pe ministrul Funeriu şi aş umbla şi la metodologie. Aş pune mai mult accent pe practică. Primim prea multe informaţii teoretice şi nu le ţinem minte“, spune Habib Chady. La aceeaşi măsură ar apela şi Corina Chiriac. „Aş schimba Guvernul, miniştrii, mentalitatea şi criteriile după care profesorii ne predau materia“, spune tânăra.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite