Iaşi: Militarii, sclavi pe tarlaua şefului de unitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul comandant al unităţii militare din satul Ionăşeni, comuna Truşeşti, a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru abuz în serviciu şi delapidare. Valerică Obreja (45 de ani)a primit această pedeapsă pentru că i-ar fi obligat pe soldaţi să-i renoveze apartamentul, să-i construiască un gard şi să lucreze pământul familiei.  

Soldaţii de la U.M. 01824/P din satul botoşănean Ionăşeni au devenit specialişti în construcţii şi muncile agricole. Fostul comandat al unităţii a avut grijă să-i trimită la specializări, dar nu oriunde, ci la apartamentul propriu şi pe terenurile socrului său.

Maiorul în rezervă Valerică Obreja a fost acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bucureşti că, la scurt timp după ce a fost numit la conducerea unităţii din Ionăşeni, a abuzat de funcţie şi a început să-şi exploateze angajaţii. În cei şapte ani în care a fost comandant, între 2002-2009,  bărbatul i-ar fi tratat pe militari ca pe sclavi. Abuzurile au ieşit la iveală după ce un soldat s-a autodenunţat.

Astfel, Valerian Obreja a ajuns în atenţia procurorilor, care l-au trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi delapidare în formă continuată. Dosarul a ajuns la Tribunalul Militar Iaşi.

image

I-au văruit apartamentul

Învinuitul Obreja Valerică a început să abuzeze de atributele ce-i erau conferite de funcţie, în sensul că i-a ordonat soldatului gradat volunar Cătălin H. ca în timpul programului de lucru la UM să-i renoveze apartamentul pe care la acea dată îl deţinea în municipiul Botoşani. În iunie-august 2003, cât a durat amenajarea locuinţei, Cătălin H. a încasat toate drepturile băneşti care i se cuveneau, ca şi când era la unitate", precizează procurorii în rechizitoriu.

În 2005, Obreja ar fi pus mai mulţi militari să care materiale de construcţie şi să facă un gard pe terenul deţinut de soţia lui. Potrivit procurorilor, balastul şi fierul beton au fost cărate de soldaţi cu maşina unităţii. Maiorul în rezervă ar fi luat şi 2.000 de kilograme de ciment din magazia instituţiei.

Obreja i-ar fi pus pe soldaţi să tencuiască şi locuinţa socrului său şi să-i lucreze pământul. Procurorii au numărat câte zile au lucrat militarii pentru Obreja şi au stabilit că ar fi produs unităţii un prejudiciu de 13.982,83 de lei. Paguba pentru ciment se ridică la 820 de lei.

Soldaţii de al Ionăşeni

„Domnul comandant ne spunea să venim la program şi când ajungeam acolo ne lua la câmp la prăşit, la cules de pe terenul socrului să. Eu am fost la prăşit floarea soarelui", le-a spus Ciprian Grigoruţă, unul dintre angajaţii unităţii, judecătorilor Tribunalului Militar.

Soldaţii le-au declarat magistraţilor că Obreja le spunea că, dacă nu le convine, sunt alţii dispuşi să muncească. „Eu am fost la cules, prăşit şi cărat porumb. I-am transportat cu maşina armatei. Lucram în ţinută militară, eventual dădeam bluza jos. Nu am făcut raport, m-a ameninţat că mă ţine la program, că vor fi probleme şi, dacă nu-mi convine, sunt la poartă 100 ca noi", le-a spus judecătorilor subofiţerul Cătălin Ursulică.

Sentinţa nu este definitivă

Valerică Obreja a ieşit la pensie anul trecut şi s-a prezentat de câteva ori în faţa procurorilor, dar ulterior a plecat să muncească în Italia. Maiorul în rezervă le-a declarat anchetatorilor că este nevinovat. „La construcţia gardului au participat şi o parte din colegii de la serviciu, pe lângă rude, în timpul lor liber. Ajutorul a fost colegial, fără a avea repercursiuni la serviciu. Nu am favorizat sau defavorizat pe nimeni", le-a spus Obreja procurorilor în 2009. La proces nu a venit, iar luna trecută a fost condamnat la 5 ani de închisoare şi obligat să plătească daune de 14.802 de lei. Sentinţa nu este definitivă.

Am făcut apel. Am considerat că este prea aspră pedeapsa raportat la faptele pentru care a fost trimis în judecată.

Valentin Secrieriu

avocatul lui Obreja

„În unitate era mai rău ca la puşcărie"

 Unul dintre soldaţii de la Unitatea Militară 01824/P din Ionaşeni povesteşte pentru „Adevărul de Seară" prin ce a trecut el şi colegii săi pe vremea comandantului Obreja. „În unitate era mai rău ca la puşcărie. Condamnaţii erau soldaţii. Ne punea să prăşim pământul lui socru-său sau să lucrăm la casa lui. Dacă nu munceai pentru el te freca în unitate, aşa că nu aveai de ales. Te ţinea peste program şi te punea să faci tot felul de munci istovitoare prin unitate ca să se răzbune. Unitatea era a lui şi nici nu aveai cui să te plângi pentru că el era comandantul", povesteşte Andrei Ionuţ Rumelia, soldat angajat la unitatea militară din Botoşani.

Teodora Obreja, soţia maiorului în rezervă

image

Nevasta fostului comandant al unităţii militare, care munceşte acum în Italia, sare în apărarea lui Obreja.

 Valerică Obreja s-a pensionat la începutul anului 2009 şi a plecat la muncă în Italia, unde se află şi în prezent. Acasă au rămas soţia şi cei doi copii minori, dar şi vila în construcţie.

Teodora Obreja (31 de ani), soţia fostului comandant, susţine că totul este o înscenare, pusă la cale chiar de reclamanţi. „Nimic nu este adevărat, iar procesul trebuia să fie civil, nu militar pentru că soţul meu era deja trecut în rezervă. Oricum am făcut apel şi sper ca dosarul să se judece la instanţele civile. Cei care l-au reclamat pe soţul meu au furat din unitate şi, ca să scape curaţi, i-au pus lui totul în cârcă", a explicat Teodora Obreja.

Vecinii au altă versiune

Femeia este decisă să reabiliteze imaginea bărbatului său. „Dacă soţul fura ceva, aveam acum casa terminată şi nu mai trebuia să plece la muncă în Italia. După ce se termină totul o să-i dăm în judecată pe cei care ne-au reclamat. Nu poţi să distrugi cariera de 20 de ani a unui ofiţer cinstit care nici măcar nu a reuşit să-şi termine o casă", a mai spus femeia. Atât vecinii, cât şi actualul comandant al unităţii militare o contrazic pe nevasta lui Obreja. Aspazia Agapi (84 de ani) stă gard în gard cu vila în construcţie a fostului comandant.

Aspazia Agapi, vecină

Aspazia Agapi,vecina maiorului în rezervă

Am văzut că lucrau militari îmbrăcaţi în verde, aşa ca soldaţii. Aproape în fiecare zi cât s-a muncit la casă veneau cam cinci sau poate mai mulţi soldaţi de la armată şi lucrau. Nu ştiu dacă îi plătea sau nu pentru că nu era treaba mea să întreb", povesteşte bătrâna. Şi alţi vecini confirmă acuzaţiile aduse în dosar.

„Eu am văzut că lucrau la gard. Au ridicat gardul ăsta din faţa casei şi au pus un fel de faianţă pe el", spune şi Dumitru Boca, un alt vecin.

Maiorul Corneliu Horodenciuc, actualul comandant al U.M. 01824/P, este convins că Obreja  este vinovat. „Nu am voie să fac prea multe comentarii, dar sunt convins că magistraţii au dreptate", a declarat Horodenciuc.

Vila lui Valerică Obreja

Vila Valerică Obreja

Valerică Obreja mai este cercetat pentru înşelăciune şi delapidare

Maiorul în rezervă Valerică Obreja mai este cercetat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani în alte două dosare penale.

În primul dosar, fostul comandat al unităţii militare din Ionăşeni este bănuit că ar fi pus doi subordonaţi să împrumute pentru el bani de la bancă şi că nu i-a restituit. În plus, Obreja i-ar fi  dat soţiei sale o adeverinţă de salariat pentru a face un credit, deşi ea nu era angajată a unităţii. În celălalt dosar Valerică Obreja este cercetat alături de soţia şi socrul lui, dar şi un colonel şi un căpitan pentru că ar fi furat aprope 10 tone de combustibil de la unitate.

Ambele dosare se află în prezent în lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Botoşani",  a declarat Ciprian Mihai, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani.

Foto: Adrian Şorodoc

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite