Un octogenar din Iaşi a devenit milionar peste noapte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nicolae Burdea a obligat statul să-i plătească 16,3 milioane de euro drept despăgubiri pentru că nu a putut folosi un teren. Octogenarul obţinuse în 2005 aproape zece hectare de teren în zona cea mai şic a Iaşiului, prin hotărâre judecătorească, dar nu şi-a primit niciodată dreptul.

Nicolae Burdea a obţinut în 24 de ore o sumă de două ori mai mare decât potul de la Loto. Magistraţii Tribunalului Iaşi au decis ieri să-i acorde bărbatului aproximativ 70 de milioane de lei despăgubiri, echivalentul a 16,3 milioane de euro.

Burdea trebuia să primească un teren de 9,8 hectare de pe Fundacul Ursulea din Copou încă de acum cinci ani, când l-a obţinut prin sentinţă judecătorească definitivă şi irevocabilă.

A primit pământul în 2005, dar doar pe hârtie
După ce s-a văzut proprietar în acte, Burdea a aşteptat zadarnic să-i dea cineva terenul propriu-zis, care nu era ocupat de nicio construcţie şi se afla în administrarea Staţiunii de Cercetări Vini-Viticole din Copou.


Bătrânul a dat anul trecut în judecată Comisia Judeţeană de Aplicare a Legii 18/1991 şi a cerut daune pentru anii în care nu şi-a putut folosi terenul. „Iniţial am cerut 800.000 de euro, iar în ianuarie am făcut o notă prin care solicitam 19 milioane de euro pentru lipsa de folosinţă. S-a apelat apoi la o expertiză, care să stabilească valoarea exactă“, a declarat Alexandru Anghel, avocatul lui Nicolae Burdea.

„Cât am luptat eu pentru acest teren...“
După un an de judecată, magistraţii Tribunalului Iaşi i-au dat câştig de cauză şi l-au făcut pe bătrân milionar în euro. Burdea pare să nu conştientizeze ce înseamnă acest lucru şi s-a arătat mirat de atenţia care i se acordă.


„Nu ştiu de ce mă întreabă toată lumea. Eu am răbdare să se termine dosarul şi să îmi iau pământul. Cât am luptat eu pentru acest teren...“, a spus aseară Nicolae Burdea. Dacă va primi banii, bătrânul va trebui să-i împartă cu fratele său Sergiu, stabilit în Bucureşti.


Sentinţa nu este definitivă, ci poate fi atacată de reprezentanţii Prefecturii la instanţa superioară. „Abia aştept să văd această sentinţă. Suma mi se pare colosală. Am să mă pronunţ după ce am să văd hotărârea“, a declarat Dragomir Tomaşeschi.

România, bună de plată

Statul român a mai fost declarat anul acesta „bun de plată“ la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului. Norina Forna, decanul Facultăţii de Stomatologie din Iaşi, a cerut peste 600.000 de euro despăgubiri pentru că funcţionarii au întârziat punerea sa în posesie pe o suprafaţă de 16 hectare de teren în zona Miroslava, pentru care avea hotărâre judecătorească irevocabilă.

Află de ce a primit Nicolae Burdea o asemenea despăgubire.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite