Iaşi: Copil de stranier: „Mi-e dor să mă alinte mama“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Georgiana Gângă este unul din miile de elevi din Iaşi cu părinţi plecaţi „în afară“. Statisticile arată că numărul adolescenţilor din judeţul Iaşi care trăiesc fără cei ce le-au dat viaţă a ajuns la 15.966, în creştere cu 3.720 faţă de septembrie 2010.

Georgiana Gângă (18 ani) este elevă în clasa a XI-a la Liceul „Dimitrie Cantemir“ din Iaşi şi a crescut departe de părinţi. Mama sa este plecată în Italia de şapte ani, iar tatăl de trei ani. Eleva este lăsată în grija bunicilor, iar pe părinţi îi vede doar în vacanţă. Georgiana mărturiseşte că s-a obişnuit să vorbească cu mama şi tata la telefon şi crede că absenţa lor a maturizat-o. Drept dovadă, fata a învăţat să gătească, iar de doi ani munceşte vara în străinătate, alături de mama ei.


„La început a fost greu pentru că nu eram obişnuită să stau departe de mama. Chiar după atâţia ani mai simt nevoia să fiu alintată. Mama este bucătăreasă şi am deprins şi eu de la ea meseria. În ultimii ani am muncit cu mama, îmi câştigam existenţa şi mă simţeam utilă. Vreau să lucrez şi în această vară acolo“, spune Georgiana.

În acest moment, 2.089 de elevi din judeţul Iaşi au şi mama şi tatăl plecaţi în străinate, iar alţi aproape 14.000 au doar unul dintre părinţi peste hotare. Numărul este vizibil mai mare decât anul trecut, când puţin peste 12.000 de copii aveau părinţii plecaţi. Sunt elevi lăsaţi în grija rudelor, prietenilor de familie sau chiar a vecinilor.


„Anul acesta, 6.892 de copii au tatăl peste hotare, 6.985 au mama, iar 2.089 au ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Anul trecut, 4.220 au avut tatăl în străinătate, 5.540 au avut mama, iar 2.486 au avut ambii părinţi. 15% din ei sunt lăsaţi în grija rudelor, fraţilor mai mari sau a vecinilor“, spune Manuela Vlasie, şefa Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Iaşi (CJRAE). Psihologii atrag atenţia că o mare parte din copiii care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate devin deprimaţi şi ajung să aibă tentative de sinucidere.


Copii la psiholog de dorul mamei


De exemplu, în 2010, psihologul Mihaela Ghircoiaş de la Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria“ a tratat nu mai puţin de 500 de astfel de copii, cu 15% mai multe cazuri faţă de anul anterior. Majoritatea erau adolescenţi cu tulburări grave de comportament: fugeau de acasă, abandonau şcoala sau aveau tentative de suicid.


O parte dintre copii veneau la psiholog împreună cu unul din părinţi, de obicei tatăl, care semnala că micuţii au tulburări de somn sau dureri de cap, burtă şi stomac. În urma discuţiilor cu micuţii, psihologul constata fie că aceştia simt lipsa mamei, fie că sunt stresaţi. „Copiii sunt foarte stresaţi de toată lumea, de şcoală, de părinţi, de certurile care apar ca urmare a lipsurilor financiare. Depresia apare mai ales în rândul copiilor inteligenţi. Mintea lor procesează totul, îşi fac griji pentru viitor şi n-au cui să ceară răspunsuri pentru întrebările pe care şi le ridică“, mai spune psihologul.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite