Iaşi: Mărunţiş pentru „Cuza“ de la Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea „Al. I. Cuza" a primit anul trecut cea mai mică alocare bugetară din Iaşi.  În judeţ, „campioana" la bani bugetari este Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa" căreia i-a fost alocată o sumă de aproape două ori mai mare. Ministerul Educaţiei le-a alocat instituţiilor de învăţământ superior din Iaşi 27 de milioane de lei. 

Niciun ban din cei 3,45 milioane de lei primiţi de Universitatea „Al. I. Cuza“ nu a fost direcţionat spre obiectivele de investiţii aflate în derulare. În schimb, au fost finanţate proiectele noi. Astfel, 2,25 milioane de lei au revenit lucrărilor de consolidare a laturii de vest a Corpului A. Cel de-al doilea obiectiv de la „Cuza“ care a primit fonduri este Grădina Botanică. 1,2 milioane de lei au fost alocaţi pentru reabilitarea serelor.

„Nu mi se pare corect, dar nu mă surprinde. Mereu primim puţini bani. Încercăm să suplimentăm precaritatea finanţării din fonduri proprii, din taxe şi alte venituri“, a declarat Vasile Işan, rectorul de la „Cuza“. Câştigătoarea „potului“ cel mare de la Minister este Universitatea de Medicină şi Farmacie. Pentru investiţiile aflate deja în derulare, a primit 5,49 de milioane de lei din cei 6,7 alocaţi de la buget.

De asemenea, instituţia a primit şi 1,2 milioane de lei pentru demararea lucrărilor de reabilitare la două cămine şi pentru consolidarea unei litografii. Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a avut anul acesta la dispoziţie 6,36 de milioane de lei pentru continuarea investiţiilor la spaţiile de învăţământ, pentru finalizarea lucrărilor la Căminul 5 şi pentru realizarea de spaţii de studiu pentru disciplinele de echitaţie şi tehnologia creşterii cabalinelor.

Bani pentru sport
În cazul Universităţii Tehnice, Ministerul Educaţiei a pus mai mult preţ pe educaţia fizică decât pe cercetare. Dacă Centrul de învăţământ şi cercetare pentru prevenirea şi reducerea dezastrelor nu a primit niciun leu, cele două terenuri de sport de la „Gh. Asachi“ au fost finanţate cu 282.000 de lei. În total, instituţia de învăţământ a primit 5,98 milioane de lei.

„Sunt proiecte de investiţii care trebuie terminate în patru-cinci luni, dar se derulează timp de câţiva ani pentru că aşa dă ministerul bani cu ţârâita“, a spus Dan Găluşcă, purtătorul de cuvânt al Universităţii Tehnice. 4.700 de lei au fost alocaţi şi Universităţii de Arte „George Enescu“. Toţi banii sunt folosiţi pentru reabilitarea Filarmonicii „Moldova“.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite