Iaşi: Mărturia unei mame: „La 20 de ani, băiatul meu nu ştia care e dreptul şi care e stângul“ (FOTO şi VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rodica Ciobanu şi Alina Lăpuşneanu sunt mame ale unor copii care suferă de autism şi au povestit greutăţile pe care le-au avut de întâmpinat. Femeile au renunţat la serviciu şi s-au dedicat în totalitate copiilor diagnosticaţi cu autism. Astăzi au venit în parcul Copou unde au fost organizate mai multe activităţi cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale pentru Conştientizarea Autismului.

Rodica Ciobanu este mama lui Radu, un tânăr de 24 de ani care atrage atenţia oricui pentru privirea pierdută ţinută în jos, dar şi pentru că niciodată nu pleacă mai departe de doi paşi de mama sa.

VEZI MĂRTURIA RODICĂI DESPRE GREUTĂŢILE PE CARE LE-A ÎNTÂMPINAT

A fost diagnosticat cu autism înainte de 1989, atunci când era aproape interzis să scoţi în lume un copil bolnav, aceştia fiind respinşi din start de societate. „Am fost la doctor cu copilul pentru că observam că ceva este în neregulă cu el. Se legăna încontinuu, scotea diverse sunete ca de pisică. Specialiştii mi-au spus că are autism, dar nu ştiam ce este asta. Am cerut să-mi explice şi mi-a spus răspicat: «La 20 de ani băiatul matale nu o să ştie care este dreptul şi care este stângul!». Cu această informaţie am plecat acasă şi am început lupta", povesteşte cu lacrimi în ochi femeia.

Iaşi: Apel la solidaritate! Poartă albastru pentru copiii autişti

Iaşi: Defilare de modă caritabilă pentru copiii cu autism (VIDEO)

Până în clasa a IV-a, Radu a urmat o şcoală normală, apoi a fost dus la una specială. Datorită unei munci aproape inumane pe care tatăl său, de meserie învăţător, a dus-o cu băiatul, Radu poate astăzi să spune ce-i place şi ce nu.

„Îmi place muzica, Zdob. Am o soră. Mă cheamă Radu", sunt gândurile pe care tânărul le împărtăşeşte celor pe care abia îi cunoaşte. „Nu-i place să fie atins. Are o ţinere de minte foarte bună. Îi plac numele de persoane şi înainte reţinea numere de telefon. Vorbeşte greu, disociat, dar eu îl înţeleg. Este dependent de mine", povesteşte mama băiatului.

„Este dureros să fii mama unui astfel de copil!"

În Parcul Copou am întâlnit-o şi pe Francesca, o fetiţă de şase ani care s-a remarcat prin firea agitată pe care o are.

image

Francesca a evoluat în urma tratamentului costisitor pe care l-a urmat

Mama sa, Alina Lăpuşneanu, a povestit greutăţile pe care le-a întâmpinat când a aflat că fata ei are autism. „A fost foarte greu. Când avea 2 ani mi s-a zis că are autism. Era foarte agitată, alerga mereu, nu stătea o clipă locului. Acum a învăţat alfabetul, pot să vorbesc cu ea, ştie cât de cât să se îmbrace. Foarte greu a deprins aceste lucruri", spune femeia.

Primăria Iaşi se „îmbracă“ în albastru pentru copiii cu autism

La evoluţia copilei a contribuit şi tratamentul costisitor. „I-am luat Risatarum, un tratament injectabil care se găseşte în Germania şi care costă 30 de euro. Nu i-a priit. Am făcut o pauză. Am încercat mai multe medicamente costisitoare. Francescăi îi place să cânte la microfon şi să se uite în oglindă", povesteşte mama fetiţei. 

VEZI MAI JOS FOTOGRAFII DE LA ACŢIUNILE ORGANIZATE ASTĂZI ÎN PARCUL COPOU PENTRU COPIII AUTIŞTI

image

Voluntarii au împărţit baloane albastre pentru conştientizarea autismului

image

Cei mici priveau cu interes activităţile derulate în Parcul Copou

image

La final, copiii cu autism şi voluntarii au scris din piese de puzzle mesajul campaniei „Arată că îţi pasă“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite