Iaşi: Mărturia unei feţe bisericeşti turnată la Securitate de propriul student (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul Eduard Ferenţ (73 de ani), profesor la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif" Iaşi, a fost victima propriului său student, preotul Vladimir Petercă, conform presei centrale. Potrivit Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) acesta oferea informaţii cu privire la cultul catolic.

Preotul Eduard Ferenţ a aflat abia luni că cel care i-a fost student, preotul Vladimir Petercă, şi pe care l-a recomandat pentru studii la Roma, divulga în trecut informaţii despre el Securităţii sub numele conspirative „Preda" şi „Radu".

Vladimir Petercă, profesor de teologie catolică, consemna că profesorul său nu dorea să facă niciun compromis cu regimul şi ca urmare a notelor sale Episcopia l-a ameninţat pe Ferenţ cu înlăturarea din funcţie. Ceea ce l-a salvat pe preotul Eduard Ferenţ a fost că nu existau motive canonice care să permită această sancţionare.

Iaşi: Mitropolia Moldovei s-a lansat pe piaţa bancară: oferă bani împrumut cu 6% dobândă

Preotul Eduard Ferenţ povesteşte că a aflat cu durere despre trădarea sa şi susţine că nu şi-a bănuit studentul nicio secundă de o astfel de faptă.

„Aici, acum am aflat că oferea informaţii despre mine Securităţii, nu l-am bănuit niciodată. Sigur că sunt dezamăgit pentru că nu cred că era cazul să fac un asemenea lucru. De la o persoană adultă se cere mult mai mult, mai ales de la un preot şi aşa cum noi îi învăţăm pe studenţi să fie corecţi, să fie sinceri, autentici, loiali, aşa trebuie să fim şi noi. Nu am aflat până acum de persoana aceasta sau de altele care ar mai fi şi nu mă interesez", spune preotul Ferenţ.

Acesta nu regretă nici că în trecut l-a ajutat pe cel care-l turna să plce la studii în străinătate. 

VEZI MĂRTURIA PREOTULUI TURNAT LA SECURITATE

„Nu-mi pare rău că am făcut un bine şi l-am ajutat să meargă în străinătate. Nu regret niciodată. Pentru mine, după darul preoţiei, un alt dar deosebit de important este ştiinţa, să ai contact cu lumea din afară. Un student de-al meu care trece pe acolo pentru mine este o mare bucurie. Sper ca ei să facă mai multe decât am făcut noi", mai spune preotul Ferenţ.

 Cei doi preoţi s-au întâlnit luni, chiar în ziua în care mass media centrală a făcut publică această situaţie, dar nu au vorbit despre cele întâmplate.

„M-am întâlnit cu preotul Petercă astăzi, nu am pus nicio întrebare, am stat la masă, ne-am dat mâna, am vorbit diferite probleme. Acest lucru e mai bine decât să ne scoatem ochii. Fiecare este responsabil pentru actele sale. Nu-i voi face nici observaţii. Dacă va deschide  dumnealui vreun dialog pe această temă vom vedea ce a fost şi ce nu a fost bine. Până atunci păstrez această tăcere, o tăcere voită şi aleasă pentru binele lui şi al meu", încheie preotul Eduard Ferenţ.

Contactat telefonic în repetate rânduri, preotul Vladimir Petercă a refuzat să răspundă. Presa centrală arată că acesta a fost violent cu fotoreporterul unui cotidian atunci când îl fotografia.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite