Iaşi: Peste 2.000 de studenţi la Marşul Universităţii „Cuza“ (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Studenţii s-au încolonat şi au defilat pe traseul Mitropolie-Universitate
Studenţii s-au încolonat şi au defilat pe traseul Mitropolie-Universitate

Astăzi, de la ora 10.45, studenţi, absolvenţi, profesori şi invitaţi din străinătate sunt aşteptaţi să participe la marşul aniversar al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" care are loc pe traseul Mitropolie-Universitate. Bulevardul Carol I şi strada prof. Caraman vor fi închise

Ora 13.00 Nu la fel de încântaţi de eveniment au fost şoferii prinşi în circulaţie în zona centrală. Claxoanele şi nervii au dominat Copoul timp de o oră când traficul a fost închis pe bulevardul Carol I, iar circulaţia a fost deviată pe străzile Vasile Conta, Lascăr Catargi şi Sărărie. „Normal că sunt nervos. Am client pe bancheta din spate, nu am ştiut de această paradă şi acum trebuie să stau minute bine ca să treacă acest şir", spune un taximetrist.

Şoferii nu au împărtăţit aceeaşi emoţie pentru marş. Claxoanele şi nervii au dominat arterele principale

Ora 11.50 În Piaţa Unirii, un balon uriaş pe care era inscripţionat mesajul aniversar al Universităţii a fost înălţat în momentul în care studenţii au ajuns în dreptul lui. Cursanţii s-au declarat fascinaţi de eveniment. „Este un eveniment foarte frumos, mă bucur că am participat şi eu. M-am învoit de la cursuri pe a veni aici şi pentru a duce steagul facultăţii pe care o reprezint", spune Darian Berica, student în anul I la Facultatea de Geografie şi Geologie.

Fanfara militară, profesorii şi studenţii au defilat pe traseul Mitropolie-Universitate

La eveniment s-au alăturat şi persoane care au absolvit facultatea în urmă cu 50 de ani

Ora 11.30: În urmă cu aproape 30 de minute, peste 2.000 de studenţi au plecat din faţa Mitropoliei către Copou. Traficul din zonă se desfăşoară în condiţii dificile, dar nu s-au semnalat incidente. La manifestare sunt prezenţi şi fostul ministru al Educaţiei, Cristian Adomniţei, precum şi Dumitru Oprea, fost rector al Universităţii "Cuza“.

Acţiunea face parte din festivităţile organizate în perioada 20-30 octombrie cu ocazia îmăplinirii a 150 de existenţă.

Marşul aniversar are loc pe traseul Catedrala Mitropolitană-Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt-Piaţa Unirii-Strada Gavriil Muzicescu-Fundaţie-Bulevardul Carol I-Universitatea „Alexandru Ioan Cuza". La ora 12.00, în faţa Universităţii, vor fi recreate, cu ajutorul actorilor, momentele cele mai importante din istoria universităţii.

Conducerea instituţiei de învăţământ se aşteaptă ca cel puţin 1.000 de persoane să se alăture marşului aniversar. „Vor veni reprezentanţi de la toate cele 15 facultăţi, profesori emeriţi şi profesori consultanţi. Dacă vor participa toţi cei cărora le-am trimis invitaţii şi au confirmat prezenţa ar trebui să vină vreo 2.000 de persoane, însă dată fiind temperatura ceva mai scăzută ne aşteptăm ca la marş să participe efectiv cam jumătate, respectiv 1.000 de persoane“, spune rectorul Vasile Işan.

La ora 12.45 va fi dezvelită placa memorială „Palatul Universitar de la Copou". Astăzi, în intervalul 12.00-13.00 va fi închis Bulevardul Carol I, iar traficul va fi deviat pe străzuile Vasile Conta, Lascăr Catargi şi Sărărie.

Transportul în comun va fi asigurat de microbuze. În perioada 25-30 octombrie va fi închisă strada prof. Caraman.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite