Iaşi: Mara Gheorghiu: Copilul care uimeşte în limba engleză / portret

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Citeşte cursiv poveşti, conversează cu naturaleţe şi se pregăteşte pentru a ajunge la cel mai înalt nivel Cambridge pentru micii învăţăcei.

A obţinut primul atestat de limba engleză de la universitatea britanică înainte de a împlini şapte ani. Când încă învăţa la Grădiniţa Nr. 4, Mara a făcut parte din prima generaţie de preşcolari care s-au înscris, cu rezultate foarte bune, la Cambridge, Young Learners of English.

În iulie 2008 a trecut uşor proba pentru Starters, începători, pe care cei mai mulţi copii o dau în clasa a II-a sau mai târziu. În vara următoare, a trecut fără probleme de Movers. „Sunt singura din clasă care are Movers. Doar un băiat mai are testul, dar el e încă la Starters", spune Mara.

Ar putea preda engleza celor mici

Pentru ultimul nivel al testului Cambridge adaptat celor mici, Flyers, fetiţa se pregăteşte cu seriozitate. Tot în 2008 a fost premiată de British Council la Big Wild Read, concurs care presupunea lectura a opt cărţi în limba engleză şi redactarea rezumatelor lor.

Cu o pronunţie impecabilă, Mara citeşte cursiv în engleză basmul frumos ilustrat al Fraţilor Grimm, „Hansel şi Gretel". Nu a numărat basmele, cărţile citite până acum, dar cu siguranţă sunt multe. „Înainte, povestea mea preferată era «Frumoasa şi bestia», dar nu mai e. Îmi plac mai multe", explică fetiţa. Când în română, când în engleză, demonstrează că este un copil cu abilităţi lingvistice peste medie. Asta pentru că de mai bine de patru ani a urmat cursuri cu „teacher Ruxi" şi a studiat mult pe cont propriu, ca un autodidact matur.

„70% din rezultate sunt doar meritul ei. A fost ajutată de mama ei, de mine, dar a lucrat şi singură. A progresat într-un ritm foarte rapid, uneori îi spun că în curând nu voi mai avea ce s-o învăţ şi că ar putea chiar ea să de lecţii copiilor", spune Ruxandra Bucevschi, profesoara ei „de Cambridge". De altfel, este cea mai mică, şi cu nivelul cel mai înalt din clasa de engleză a Ruxandrei.

O elevă apreciată

De-a lungul timpului, fetiţa şi-a uimit dascălii. Numele ei le revine adesea pe buze, şi atunci au doar cuvinte de laudă.

Îşi etalează cu mândrie uşile dulapurilor tapetate cu abţibilduri, „panoul" cu premii pentru rezultate sale. „Am început să lipesc şi mai în spate, pentru că nu mai am loc pe uşă", spune Mara, care va merge de acum, împreună cu mama sa, în fiecare vineri la British Council pentru a citi noi şi noi cărţi.

Profil

Născută. 11 august 2001, Iaşi.

Studii. Este elevă în clasa a II-a la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi", Iaşi.

Familie. Este singură la părinţi.

Întrebări şi răspunsuri

Ai avut emoţii înainte de testele Cambridge sau când ai primit diploma?

Nu am avut emoţii deloc, niciodată. La premiere, la Teatrul „Luceafărul", m-am bucurat foarte mult.

Ţi-ar plăcea să devii profesoară de engleză?

Da, deşi nu m-am gândit bine la ce mă voi face când voi creşte. Mi-ar plăcea, totuşi. Nu la grădiniţă, că este prea uşor, la şcoală ar fi mai interesant.

Nu ţi se pare greu să citeşti basmele în limba engleză?

Nu cred că sunt grele. Dacă nu înţeleg un cuvânt, mă uit în dicţionar. De aceea îmi place cartea asta cu „Hansel şi Gretel", că pe o pagină scrie în limba română, pe cealaltă în engleză.

Ce-i place

La şcoală, matematica, pictura, sportul. În timpul liber îi plac cărţile, jocurile pe calculator, multe dintre ele cu exerciţii de limba engleză, dulciurile, mai ales îngheţata de ciocolată, înotul, „Hanna Montana".

Ce nu-i place

Mara nu prea se gândeşte la lucrurile care nu-i plac. Cu siguranţă spune uşor „nu" îngheţatei de căpşuni.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite