Iasi: „Lupt în fiecare zi ca să pot respira“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ieşeanul Dan Vizitiu s-a luptat toată viaţa cu tuberculoza şi se pregăteşte să intre în operaţie pentru un chist la plămân. Medicii ieşeni spun că incidenţa cazurilor de boli pulmonare a crescut alarmant în Moldova din cauza fumatului, a poluării şi a netratării afecţiunilor de la primele simptome.

Dan Vizitiu (50 de ani) s-a născut cu astm bronşic, dar s-a îmbolnăvit de tuberculoză la vârsta de 1 an, din cauza condiţiilor din spitalul de la Bucium. „Stăteam toţi într-un salon, cu bolnavi de TBC, şi aşa am ajuns să mă îmbolnăvesc şi eu“, a spus bărbatul. Acesta a reuşit să se vindece printr-un tratament primit în Bulgaria, unde a ajuns prin Crucea Roşie.


Operat la 50 de ani


Acum 12 ani, Dan Vizitiu a luat din nou virusul de la fratele său, a slăbit brusc, s-a pensionat pe caz de boală şi a suferit o semipareză pe partea dreaptă.
„Am trăit toată viaţa cu speranţa că va trece virusul. Acum am un chist la plămânul drept şi îmi este foarte greu. Mă doare pieptul, respir greu şi sper să nu fie complicaţii la operaţie“, a spus pacientul. Medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi au constatat că numărul operaţiilor la plămâni a crescut de la 2 pe săptămână, câte erau acum  un an, la 15 pe săptămână şi că pacienţii vin la spital când boala este în fază terminală.


„Problema este că mulţi bolnavi de cancer ajung la spital în stadii avansate, iar operaţiile nu vindecă, ci dau un anumit confort pacientului şi le prelungesc termenul final“, a spus doctorul Mugurel Bosânceanu, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică. Dintre cazurile care ajung pe masa de operaţie, 96% sunt fumători, al căror număr este în creştere, mai ales în rândul femeilor.


Se recomandă radiografierea precoce


Medicii atrag atenţia că depistarea precoce a cancerului pulmonar poate fi realizată printr-o simplă radiografie şi că oamenii ar trebui să vină la spital atunci când au dureri în piept, slăbesc brusc sau tuşesc puternic. „Pacienţii ajung mai târziu la spital pentru că medicina de familie este primară, iar doctorul nu îi tratează, ci prescriu antibiotice“, a mai adăugat doctorul Bosânceanu. Acesta enumeră printre cauzele cancerului pulmonar fumatul, poluarea şi compuşii chimici care rămân în aer după sarea folosită la deszăpezire.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite