Iaşi: Licenţe de-a gata pe internet la promoţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de studii universitare şi-au scos la vânzare tezele pe net, iar pe ultima sută de metri fac reduceri doritorilor. Şefii universităţilor susţin însă că lucrările sunt verificate cu ajutorul unor dispozitive speciale numite blackboard şi că cei care sunt prinşi cu plagiat sunt excluşi din examen.

Tinerii care au de susţinut teza de licenţă sau disertaţia în această săptămână sunt tot mai tentaţi de ofertele foştilor studenţi care
şi-au scos lucrările la vânzare pe internet. Alţi absolvenţi se oferă chiar să le facă la comandă contra unei sume însemnate de bani: până la 1.000 de lei.
O teză de licenţă sau o disertaţie poate fi achiziţionată de la 300 de lei până la câteva sute de euro, în funcţie de complexitate şi domeniu. Cele mai multe sunt pentru facultăţile de Litere, Economie sau Drept.


Negociere ca la piaţă


Pentru a avea un impact mai mare asupra doritorilor, cei care scot la vânzare astfel de lucrări oferă cât mai multe informaţii despre teze: titlul, cuprinsul, profesorul îndrumător, numărul de pagini, anul în care au absolvit şi nota obţinută la susţinere.


În ultimele zile când mai au şansa să scape de lucrare, săptămâna aceasta fiind programate examenele, comercianţii fac reduceri şi de câte 50 de lei. Reporterii „ADS“ au testat piaţa şi au negociat cu mai mulţi foşti studenţi ai universităţilor ieşene care au decis să facă un ban în plus descotorosindu-se de teze. A atras atenţia anunţul unei studente care a absolvit anul trecut Relaţii Publice la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi. Teza intitulată „Managementul RP în protecţia animalelor“ are 41 de pagini şi ar fi fost oferită în schimbul a 500 de lei.


Tânăra a fost sunată la numărul de telefon afişat şi a fost dispusă chiar să mai lase la preţ. „Licenţa are trei capitole, dacă vrei ţi le enumăr. Are 41 de pagini, fără bibliografie, anexe. Pot să las cel mult 50 de lei la ea“, oferă tânăra detalii. O altă fostă studentă din Iaşi care a absolvit Jurnalismul în 2010 a fost contactată, dar aceasta a fost precaută şi a spus că preferă să o vândă în alt oraş universitar.


Plagiatorii sunt eliminaţi


Preţul lucrării de licenţă intitulatIe „Dependenţa de televizor la vârste mici“ era 300 de lei. „Nu vreau să aveţi probleme nici dumneavoastră, nici eu. Probabil încă este recentă în mintea profesorului îndrumător. Prefer s-o vând în alt oraş“, încheie tânăra.


Rectorii universităţilor susţin că ştiu de existenţa mesajelor de vânzare-cumpărare care circulă pe internet, dar că vor supune lucrările la unele teste. „Sunt multe facultăţi care introduc lucrările pe suport electronic. Şi cele de anul acesta vor fi supuse testului cu blackboard, iar dacă reiese un procent mare de asemănare cu lucrările anterioare studentul în cauză nu va mai putea să-şi dea examenele la universitatea noastră“, spune Vasile Işan, rectorul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“.


La aceeaşi verificare vor fi supuse şi tezele studenţilor de la Politehnică. „Dacă sunt depistaţi cu plagiat tinerii pierd examenul de absolvire şi vor putea să-l dea ulterior cu taxă, a cărei valoare este de 300-500 de lei“, spune profesorul Mircea Guşă, prorectorul Universităţii Tehnice.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite