Iaşi: „Legea uniformelor“, contestată de elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Copiii sunt supăraţi că trebuie să poarte uniforme
Copiii sunt supăraţi că trebuie să poarte uniforme

Proiectul de lege privind introducerea obligatorie a ţinutelor şcolare în învăţământul gimnazial este aspru criticat de elevi. Tinerii susţin că uniformele sunt demodate, incomode şi costisitoare.

Vestea că anul şcolar viitor ar putea ca în şcoli să fie obligatorie purtarea uniformelor i-a pus pe jar pe elevi. Aceştia critică aspru ţinutele la indigo susţinând că le limitează personalitatea. Culmea, cei mai vehemenţi sunt chiar elevii unor instituţii de prestigiu, unde uniformele sunt obligatorii.

Este cazul Colegiului Naţional „Emil Racoviţă“ din Iaşi unde s-a propus ca elevii să poarte un sacou din blug, un tricou şi un ecuson pe care să fie trecut numele instituţiei. Cursanţii recunosc că ţinutele au fost purtate doar în clasele a V-a şi a VI-a şi spun că sunt incomode şi demodate. „Nu cred că imaginea unui liceu depinde foarte mult de uniforme. Sunt inconfortabile, mai ales că rămân mici. Aş dori o uniformă mai trendy“, spune Anamaria Vochiţă, elevă în clasa a VIII-a. Alţii sunt de părere că li se limitează personalitatea printr-o ţinută impusă. „În general, uniforma îi face pe toţi să pară la fel şi persoanele nu sunt la fel. Nouă nu ni s-a cerut părerea decât la culoarea tricourilor care fac parte din uniformă. Eu nu mai port uniformă de doi ani“, spune Anastasia Muha, elevă în clasa a VIII-a.

„Anumite personalităţi nu vor s-o poarte“
Alţii cred că o singură uniformă nu este îndeajuns pentru un an şcolar. „Este obositor să porţi acelaşi lucru în fiecare zi. Sacoul din blug este foarte greu de purtat vara când e cald“, spune Andra Bejenariu. O altă instituţie de prestigiu în care uniforma este obligatorie este Liceul de Informatică „Grigore Moisil“ Iaşi.

Conducerea şcolii recunoaşte că ţinuta provoacă certuri între elevi şi profesori. „De 6 ani am implementat uniforma obligatorie. Copiii ştiu că aceasta este cerinţa, dar bineînţeles că mai sunt şi personalităţi care refuză s-o poarte“, spune Carmen Losonczy, directorul Liceului de Informatică „Grigore Moisil“ Iaşi.


Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite