Iaşi: Lasă uniforma pentru banii străinilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost poliţist de frontieră botoşănean a demisionat din cauza salariului mic pentru a munci peste hotare. Cazul nu este singular. De anul trecut şi până în prezent, zeci de angajaţi ai Ministerului Administraţiei şi Internelor au părăsit structurile din regiunea Moldovei pentru un job mai profitabil.

Vicenţiu Foca, din Botoşani, are 38 de ani şi a fost  poliţist de frontieră  la posturile Româneşti şi Stânca. A renunţat la uniformă în noiembrie 2010 după aproape cinci ani de activitate, ca să muncească în Italia. Reducerile salariale au fost o lovitură greu de suportat.

„Leafa mi-a fost diminuată de la 2.260 la 1.480 de lei. Nu aveam nicio şansă să supravieţuiesc mai ales că am doi copii, datorii şi o rată de 450 de euro pe lună“, a mărturisit fostul poliţist. Culmea, după ce şi-a depus demisia, a aflat că fusese admis în structurile Agenţiei europene „Frontex“, creată şi specializată în coordonarea cooperării operaţionale dintre statele membre UE, în domeniul securităţii frontierei.

Vrea să păzească frontiera Italiei

image

Fostul poliţist de frontieră se ocupă  acum de repatrierea trupurilor românilor decedaţi în peninsulă şi câştigă lunar 2.000 de euro. Săptămânal, face naveta în peninsulă.

Fostul poliţist este mulţumit şi îşi face planuri de viitor care includ şi uniforma de poliţist de frontieră. „Vreau să mă stabilesc cu familia în Italia. După obţinerea cetăţeniei, intenţionez să mă angajez la Poliţia de Frontieră italiană. Salariul unui agent debutant este 1.800 de euro lunar la care se adaugă cazare, diurnă şi două mese pe zi. Am fost în misiune în Italia iar condiţiile de lucru nu se compară cu cele de la noi“, a mai spus tânărul.

Vocea pompierilor suceveni a preferat Anglia

Ioana Istrate (27 de ani), fostul purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava şi-a dat demisia din funcţie în luna februarie.  Soţul acesteia, care lucra ca agent în cadrul Biroului de Ordine Publică din Poliţia Suceava, a abandonat uniforma pentru a pleca împreună cu soţia în Anglia.

image

„Printre motivele pentru care am făcut această alegere au fost şi banii. Am avut şi multe alte motive personale. Avem o siguranţă în Anglia, locurile de muncă sunt asigurate. O să lucrăm într-un domeniu care are legătură cu ce am făcut până acum“, a spus Ioana Istrate.

Fost pompier, şofer pe TIR peste hotare

Suceveanca spune că este o diferenţă foarte mare între salariul câştigat  în România şi cel pe care urmează să-l primească în Anglia.

Gică Bejenaru, fost pompier la Vaslui, este unul dintre cei  care a avut curajul să plece de la un loc sigur de muncă, pentru a-şi încerca norocul în străinătate. „Am ajuns în situaţia în care nu mai aveam cum să fac faţă datoriilor. Soţia mea este şi ea bugetară, ceea ce înseamnă că ni s-au redus veniturile în casă la jumătate. Voi pleca în Anglia acolo unde voi lucra ca şofer de TIR pe un salariu de cel puţin 1500 de lire sterline pe lună. Chiar dacă îmi va fi greu şi voi duce dorul soţiei şi al fetiţei, nu am ce face“, ne-a mărturisit fostul pompier.

Daniel Mihăilă, ajutor de şef de post la Ţibucani, Neamţ, şi-a dat demisia ca să lucreze tot în Anglia, în domeniul construcţiilor. 

„A fost un bun profesionist, cu 16 ani vechime în activitatea de poliţist. Omul era unic întreţinător de familie, soţia nu lucra, avea doi copii şi nu mai făcea faţă cu cheltuielile. Salariul de poliţist nu-i ajungea să mai susţină cele două credite de nevoi personale de la bănci“, spune Neculai Isache, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual Neamţ.

Cel mai bun pompier din ţară, plecat în Canada

image

Sergentul major Victor Dănilă, de la Detaşamentul din Oneşti, a câştigat titlul de cel mai bun pompier din ţară în septembrie anul trecut, la concursurile profesionale organizate de Ziua Pompierilor. Câteva zile mai târziu şi-a dat demisia şi a plecat în Canada pentru că, în ciuda calităţilor sale, nu se mai putea descurca financiar. „Nu plec pentru că nu-mi mai place cariera militară. Plec din motive financiare“, a spus atunci Victor Dănilă.

Pleacă să câştige bani pentru a-şi plăti ratele

Reducerile salariale de anul trecut i-au determinat pe mulţi angajaţi ai structurilor MAI din Bacău să iasă din sistem. Cele de mai multe demisii s-au înregistrat la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.  22 de pompieri au plecat anul trecut, iar anul acesta încă 2. Cu toţii au invocat motive personale. Şi unii dintre poliţişti au ales să plece în speranţa că peste hotare vor reuşi să facă destui bani cât să-şi plătească ratele la bănci şi să-şi întreţină familiile. În 2010, cinci poliţişti şi-au depus demisiile.

Jandarmii îşi fac şi ei bagajele

„Anul acesta nu am primit nicio demisie. Din cei plecaţi anul trecut, majoritatea s-au dus să muncească în alte ţări. Unii aveau deja familiile acolo“, a explicat Vasile Oprişan, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bacău.

Tot calea străinătăţii au luat-o şi cinci jandarmi de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Bacău. În 2010 şi de la Gruparea Mobilă de Jandarmi au plecat cinci cadre, iar anul acesta, în primele două luni, alţi cinci lucrători au părăsit instituţia prin demisie.

Unii poliţişti vor să plece temporar

O parte  dintre angajaţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Iaşi şi-au exprimat dorinţa să plece pentru o perioadă determinată de timp, cât să-şi revitalizeze bugetul. Conducerea inspectoratului nu a agreat ideea.

„Foarte mulţi vor să fie lăsaţi în concediu fără plată sau să fie suspendaţi pentru a putea să-şi ia un job mai bănos. Dacă îşi dau demisia ce vom face? Ne batem joc de cei cu o pregătire adecvată şi apoi încadrăm din sursă externă?“, spune Vasile Ciuhureanu, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor Iaşi.

Comisarul-şef Ioan Scripniciuc, şeful IPJ Iaşi, spune că dacă s-ar accepta astfel de solicitări, deficitul de personal ar creşte şi mai mult. „Astfel de solicitări pot fi acceptate doar pentru cazuri cu adevărat speciale. Am primit câteva cereri şi unde s-a impus, s-a aprobat“, a spus comisarul şef. De anul trecut şi până în prezent, şapte poliţişti şi-au înaintat demisiile. La Botoşani, în ultimul an, cinci poliţişti de frontieră au plecat la muncă în străinătate.

Alţi patru angajaţi ai ISU şi doi poliţişti şi-au depus demisiile.  La Suceava, de anul trecut şi până acum, 22 de pompieri au renunţat la job-urile de la stat. Alţi şapte colegi poliţişti şi şapte jandarmi le-au urmat exemplul. 14 pompieri de la Vaslui au renunţat la sistem după ce li s-au oferit job-uri mai bine plătite, iar alţi 3 jandarmi şi 6 poliţişti au renunţat la uniforme. 

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite