Iaşi: Judecătoarea reţinută pentru o mită de 2.500 de lei a fost eliberată (VIDEO, UPDATE)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judecătoarea Angela Ungureanu a fost pusă în libertate în jurul orei 18.00.  Procurorii DNA vor continua cercetările în acest caz.

Ora 18.20 Judecătoarea Angela Ungureanu a ieşit din arestul poliţiei. Potrivit legii, ca urmare a avizului nefavorabil dat de CSM, aceasta trebuia să fie pusă de îndată în libertate. „S-a rezolvat pe moment problema. Este o soluţie corectă! Am convingerea că şi soluţia finală va fi la fel de favorabilă“, a spus avocata Natalia Moşneguţu.

Ora 18.10 Consiliul Superior al Magistraturii a dat aviz nefavorabil în cazul arestării judecătoarei. „La data de 29 ianuarie 2011, Consiliul Superior al Magistraturii - Secţia pentru judecători nu a avizat arestarea preventivă a inculpatei Ungureanu Angela. Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie“, se arată în comunicatul DNA.

Ora 18.00 Ordonanţa de reţinere în cazul judecătoarei expiră la ora 21.10. Dacă până atunci procurorii nu vor propune arestarea preventivă, judecătoarea Angela Ungureanu va fi liberă să plece.

Ora 17.30 Avocaţii care o reprezintă pe judecătoarea Angela Ungureanu aşteaptă în continuare poziţia CSM cu privire la arestarea preventivă a magistratului, dar sunt dezamăgiţi de suspendarea acesteia din funcţie. „Mi-aţi dat o veste tare rea cu privire la suspendarea magistratului. Aşteptăm să vedem dacă-şi dau avizul şi pentru arestarea preventivă. Trebuie să dea un răspuns până la ora 21.00“, a spus Natalia Moşneguţu, avocata judecătoarei Angela Ungureanu.

Ora 17.10 Reprezentanţii CSM au postat pe site-ul instituţiei un anunţ prin care arată că judecătoarea Angela Ungureanu a fost suspendată din funcţie.

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat că prin ordonanţa din 29 ianuarie 2011 procurorul competent din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi a dispus prin ordonanţă punerea în mişcare a acţiunii penale cu privire la judecătoarea Angela Ungureanu cu privire la săvârşirea infracţiunii de luare de mită prevăzută în art. 254 Cod Penal raportat la art. 6 şi 7 alin.1 din Legea nr. 78/2000 republicată. Ca urmare, prin hotărârea nr.33 din 29 ianuarie 2011 a secţiei Consiliului s-a constatat suspendarea de drept din funcţia de judecător a inculpatei, potrivit art. 62 lit. a din Legea nr. 303/2004 republicată“, se arată în anunţul CSM.

Ora 14.20 Bogdan Luca, avocatul judecătoarei susţine că la reaudieri s-a conturat tot mai mult că banii au reprezentat un împrumut şi nu mită. „Aseară era în stare de şoc cu privire la ridicarea sa. În mod cert este vorba despre un împrumut, chiar şi denunţătoarea vine şi spune acest lucru. În acest moment aşteptăm poziţia CSM“, a spus Luca.

Ora 12.30 Adrian Mogoş, decanul Baroului Iaşi este surprins de gestul judecătoarei, dar şi de cel al denunţătoarei. „Mi se pare aproape neverosimil să cazi într-o capcană atât de periculoasă când ai un statut de magistrat, mai ales dacă este luată în calcul şi suma de doar 2.500 de lei. Un lucru pe care-l constat este că începe să se facă o oarecare presiune în lumea magistraţilor, acolo unde sunt deciziile, hotărârile. Dacă avocata Balica a oferit această sumă nu ştiu ce explicaţie are. Urmează să iau legătura cu dumneaei“, spune Mogoş.

Ora 10.30 Aceasta a fost reţinută aseară de procurorii DNA pentru luare de mită. Angela Ungureanu ar fi primit 2.500 de lei de la avocata Nicoleta Balica pentru a motiva o decizie într-un dosar.

VEZI IMAGINI CU DENUNŢĂTOAREA JUDECĂTOAREI

În faţa anchetatorilor, judecătoarea a susţinut că e vorba de un împrumut. Nu se pretinde altceva, decât ceea ce a pretins şi denunţătoarea, un împrumut. Clienta mea nu a condiţionat nimic, nu a promis decât că va restitui împrumutul la 15 aprilie în acest an, pentru că nu poate mai devreme. Am convingerea că această persoană este lezată şi distrusă ca şi profesionist, ca şi mamă ca şi soţie, printr-o neînţelegere sau o înţelegere greşită a gestului făcut de denunţătoare, care a prezentat parchetului o formă diferită", a susţinut avocata Natalia Moşneguţu.

ASCULTĂ DECLARAŢIA AVOCATEI NATALIA MOŞNEGUŢU

Angela Ungureanu este în momentul de faţă la DNA pentru reaudieri. Apoi se va decide dacă va fi dusă la Curtea de Apel cu propunere de arestare preventivă.

Citeşte şi:

Un magistrat al Judecătoriei Iaşi a fost reţinut de DNA pentru luare de mită (UPDATE)

Procurorii DNA aşteaptă avizul Consiliului Superior al Magistraturii pentru a formula propunerea de arestare.  

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite