Iasi: Îşi schimbă meseria ca să poată emigra

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disponibilizările din fabrici şi reducerile salariale din sistemul bugetar determină tot mai mulţi ieşeni să se reprofileze. Mai mulţi ingineri, profesori şi ambulanţieri vor să plece peste hotare şi au venit la cursurile de formare profesională de la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM).

Tot mai mulţi ieşeni cu studii superioare apelează la cursurile de recalificare profesională puse la dispoziţia şomerilor de AJOFM. Cu toate că au diplomă de absolvire într-un domeniu, oamenii aleg să înveţe o cu totul altă meserie. Este şi cazul Danielei S. (51 de ani),  care a terminat Facultatea de Hidrotehnică şi a muncit 27 de ani ca inginer la Fortus. Pentru că şi-a pierdut jobul în decembrie anul trecut şi nu a mai găsit altceva de lucru în domeniu, femeia a ales să devină maseur.


Student la istorie ia cursuri de kinetoterapeut


„Inginerii nu se mai caută pe piaţa muncii din Iaşi. Am ales să fiu maseur pentru că domeniul sanitar este căutat în străinătate. Vreau să plec din România neapărat“, spune femeia. Acelaşi curs îl urmează şi Corneliu I. (41 de ani), student în anul al II-lea la Facultatea de Istorie de la „Cuza“.  Bărbatul a lucrat 20 de ani la CFR ca revizor tehnic vagoane, iar în martie 2009 a fost dat afară. După absolvirea facultăţii vrea să devină profesor de istorie sau arheolog.
Până atunci ia în calcul şi varianta angajării în domeniul kinetoterapiei. „Am să-mi caut un job ca maseur şi, dacă găsesc, am să practic cu plăcere. Trebuie să fac ceva ca să mă descurc financiar, chiar dacă nu este în domeniul meu“, spune Corneliu.


Cei mai mulţi pleacă din Sănătate


Nici angajaţii Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Iaşi nu au perspective mai roz după reducerea salariilor. Aproape 25 de asistenţi medicali, care pleacă zi de zi în misiuni urgente cu maşinile de salvare, vor să-şi găsească job în străinătate. Personalul medical de la SJA nu pleacă peste graniţă neapărat pentru un post tot în medicina de urgenţă. Graţie studiilor medicale, aceştia îşi pot găsi posturi bine plătite şi în alte domenii.

„În ţară nu mai avem cum să trăim. Aştept să-mi rezolv datele contractuale ca să plec în Franţa, să lucrez în kinetoterapie, unde salariul este de peste 2.000 de euro lunar. După ce mă voi stabili acolo, îmi voi aduce şi soţia, care este asistent medical la un spital din Iaşi, pentru a munci amândoi în sistemul medical francez“, a explicat Cristian, asistent cu peste 15 ani experienţă la SAJ.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite