Iaşi: Înving autismul în sala de clasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Micuţii sunt ajutaţi de logopezi şi kinetoterapeuţi
Micuţii sunt ajutaţi de logopezi şi kinetoterapeuţi

Zeci de micuţi din Iaşi cu tulburări de comportament învaţă carte la o şcoală din Capitala Moldovei. „Constantin Păunescu“, unde funcţionează de doi ani şi jumătate o clasă pentru ei. Dascălii sunt ajutaţi de logopezi şi kinetoterapeuţi din Olanda.

Viaţa soţilor Ghercă din Iaşi s-a schimbat radical când fiul lor Robert avea doi ani. „Nu prea mai vorbea, nu căuta să se joace cu ceilalţi copii, într-un cuvânt, era într-un regres brusc. În fiecare zi era mai rău“, spune Carmen Ghercă, mama copilului.

A luptat cu depresia

Atunci au început şi vizitele regulate la psihologi şi psihiatri, dar fără efect. „Ne-au spus că are doar probleme cu vorbirea. Ne-au sfătuit să-i facem un control la ureche, poate nu aude bine. Am ajuns într-un final la un neurolog la Spitalul de Copii, care ne-a spus că are autism. Primul lucru pe care l-am făcut când am ajuns acasă a fost să caut pe internet ce înseamnă acest lucru“, povesteşte Carmen, mama lui Robert. Pentru că şi-au dorit foarte mult un copil, părinţii au negat la început situaţia cu care se confruntau. Nimeni nu ştia să le spună ce să facă şi a urmat depresia.

„Plângeam încontinuu. Cel mai greu era că nu aveam cui să cer ajutor. După aceea mi-am dat seama că trebuie să fiu eu tare şi să fac tot ce pot ca să îmi ajut copilul“, povesteşte Carmen Ghercă. Pentru a-şi recăpăta copilul, soţii Ghercă l-au înscris într-o grădiniţă de stat, în Păcurari. Aici Robert a stat timp de doi ani, perioadă în care nu au observat niciun progres. Carmen a aflat apoi de şcoală în care copiii cu autism au şansa de a fi integraţi în societate. „De doi ani şi jumătate, la Şcoala «Constantin Păunescu» din Iaşi funcţionează clase de copii cu autism. Cadrele didactice lucrează alături de specialişti veniţi din partea fundaţiei. Se lucrează cu logopezi şi cu kinetoterapeuţi“, a explicat Inge Smelik, o tânără din Olanda care a înfiinţat la Iasi, în 2003, Fundaţia „Ancora Salvării“, pentru reabilitarea copiilor cu tulburări comportamentale.

Probleme cu programa

După ani întregi în care terapeuţii au lucrat alături de el şi de familia sa, acum Robert poate să comunice. „Vorbeşte“ cu mama şi cu cei din jur prin scris. „Vineri seara vine la mine cu agenda în care scriem tot ce trebuie să facă în săptămâna următoare“, spune Carmen Ghercă.

Inge Smelik s-a stabilit la Iaşi pentru că părinţii aveau nevoie de ajutorul ei. În 2003, când a început activitatea la fundaţie, avea grijă doar de trei copii, iar acum numărul lor a ajuns la câteva zeci. Cu cât micuţii înaintau în vârstă a apărut necesitatea integrării lor în alte forme de terapie. Astfel a apărut prima şcoală din ţară în care copiii cu autism au şansa de a fi integraţi în societate.

Deşi au fost probleme cu programa de studii, care trebuie adaptată pentru copiii cu deficienţe, cei care vin la Şcoala „Păunescu“ au învăţat să devină independenţi. Copiii sunt integraţi în clase de la grădiniţă la clasa a IV-a, iar educatorii încearcă să le formeze deprinderi care-i vor ajuta să se descurce în viaţă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite