Iaşi: Investitorii, chemaţi la finanţări gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până în 2010, întreprinzătorii din judeţele Moldovei pot accesa fonduri europene 100% nerambursabile. Administratorii societăţilor comerciale au acces la cele 55 de milioane de euro, care au mai rămas pe Programul Operaţional Regional, axa 4. 

De la începutul perioadei de implementare a proiectelor europene, specialiştii Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est (ADRNE) au avut la dispoziţie 76,5 milioane de euro, destinate dezvoltării afacerilor pe plan local sau regional şi sprijinirii micro-întreprinderilor. Doar 21 de milioane de euro au fost accesate prin proiectele depuse şi contractate, din cauza problemelor întâmpinate de beneficiari la bănci.

„Multe contracte semnate au fost reziliate ulterior deoarece beneficiarii nu puteau asigura partea de cofinanţare. Din 2008, au fost 40 de astfel de cazuri, adică proiecte care însumau peste 3 milioane de euro“, a spus Constantin Apostol, director general al ADRNE.

Cofinanţare zero

Administratorii firmelor, a societăţilor comerciale sau ai micro-întreprinderilor care intenţionează să investească pe plan local sau regional trebuie să-şi depună proiectele în cel mai scurt timp pentru a putea cheltui banii europeni până în 2013. „Deoarece finanţarea este de 100%, cererea este extraordinar de mare dintr-o dată, pentru că beneficiarii nu trebuie să se mai preocupe de convingerea băncilor pentru acordarea de împrumuturi“, a spus Gheorghe Harja, director responsabil cu finanţările regionale.

Cei interesaţi pot construi, moderniza sau repara halele şi spaţiile de producţie, pot ridica staţii de tratare a apei sau unităţi de furnizare a energiei, sisteme de canalizare, dar mai ales îşi pot dota cu echipamente noi sediile firmelor.

Proiecte pe turism

Întreprinzătorii din cele şase judeţe ale Moldovei au depus la ADRNE 860 de proiecte în infrastructură, cultură, turism, intervenţii în situaţii de urgenţă, sau dezvoltare urbană, acestea fiind evaluate la peste 1.136 milioane de euro. Contractate sunt doar 159 de proiecte, în valoare de 381 de milioane de euro.

Singurul proiect finalizat până acum a fost pe turism, anume dezvoltarea Parcului montan de iarnă Dealu Negru, din judeţul Suceava, în valoare de 3,5 milioane de lei. Gradul de absorbţie a fondurile disponibile pe turism, în valoare de 37,7 milioane euro este cel mai mare, de 96%.

Iaşi



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite