PERICOL Internetul, boală grea. 5 ieşeni ajung zilnic la psiholog din cauza calculatorului (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cinci ieşeni ajung zilnic la psiholog din cauza problemelor cauzate de calculator, iar cei mai expuşi sunt adolescenţii. Statul în faţa monitorului mai mult de şase ore pe zi poate duce la demenţă, avertizează psihologii.

 Principala sursă de informare a secolului XXI ne-a transformat în „Generaţia Messenger“. Psihologii trag semnale de alarmă şi cer ca timpul petrecut la computer să nu depăşească şase ore deoarece dăunează sănătăţii. Dovadă sunt cei care ajung la psiholog din cauza calculatorului: cinci în fiecare zi. „Ceea ce trebuie ştiut este că oamenii normali se confruntă cu această dependenţă de calculator. Nu trebuie să zici că ţie nu ţi se poate întâmpla. Nu există un profil al celui care face o obsesie din computer. Cei care mi-au fost pacienţi au venit la mine când au început să aibă un disconfort. Puţini recunosc că este din cauza internetului, alţii declară această dependenţă sub formă de depresie, surmenaj, insomnie, scăderea randamentului la muncă sau la şcoală, alţii spun că s-au izolat social“, spune psihologul Ioan Gotcă, medic la Centrul de Sănătate Mintală „Ghelerter“, din cadrul Spitalului de Psihiatrie Socola din Iaşi.


Risc de demenţă

Consecinţele statului excesiv în faţa calculatorului sunt însă vizibile: sedentarism şi obezitate, vedere slăbită, dar şi îndepărtare de prieteni. Psihologii avertizează că folosirea peste măsură a computerului poate duce chiar la demenţă. „Suprasolicitarea centrilor nervoşi consumă din rezervele de bază ale organismului, scade imunitatea, după care este afectat neuronal şi prin toată acea oboseală indusă se ajunge într-un final la demenţă. Nu trebuie să depăşeşti şase ore de lucrat la computer pe zi. Aceasta este perioada maxima. Nu degeaba s-a instituit spor pe calculator“, explică psihologul.

PSIHOLOGUL IOAN GOTCĂ EXPLICĂ PERICOLELE INTERNETULUI


„Cei mai afectaţi sunt copiii“

Specialiştii avertizează că cei mai predispuşi la acest tip de dependenţă sunt copiii. „Unii părinţi sunt bucuroşi că cei mici stau cuminţi la calculator, că învaţă să umble pe internet, dar nu realizează la ce pericole îi expun“, afirmă specialistul. Psihologul susţine că patru din cei cinci pacienţi care ajung zilnic la cabinet sunt minori şi cel mai adesea din cauza jocurilor agresive. „Copiii încep să aibă coşmaruri noaptea, unii ajung să aibă chiar un comportament destructiv, neglijează învăţatul pentru că ei se perfecţionează pe calculator şi îşi creează o lume virtual în care sunt eroi“, explică psihologul Gotcă.

Obsesie dusă la extrem

Un caz care i-a atras atenţia psihologului Ioan Gotcă a avut loc în 2009, când un sucevean a ajuns la spital după ce a urmărit filme pe calculator timp de 48 ore, fără întrerupere. Tânărul în vârstă de 27 de ani a urmat terapie la psiholog pentru a se vindeca.

image

Liliana a fost dependentă de calculator

„Acest băiat era efectiv intoxicat de calculator. Întreaga lui viaţă se rezuma la statul în faţa monitorului. Nu mai avea prieteni, se izolase complet. Susţinea însă că are mulţi prieteni cu care ţine legătura pe calculator. După ce am terminat terapia cu el am mai ţinut legătura cu fratele băiatului. A redus statul la calculator“, spune psihologul Ioan Gotcă.

MĂRTURIA LILIANEI

„Tot ce ştiam era statul la calculator“

 Printr-o experienţă de dependenţă de calculator a trecut şi Liliana B. (49 de ani), de profesie economist. Obsesia pentru calculator a început să pună stăpânire pe ea în 2007, iar abia anul trecut a ajuns la medic. Pentru că meseria o cerea, femeia folosea calculatorul preţ de 8-10 ore în fiecare zi. Semnalul de alarmă a fost tras de doctori. „Medicul oftalmolog mi-a spus că nu o să mai existe rame care să susţină dioptriile mele. Creşteau galopant. Apoi a apărut oboseala, îmi scurtam nopţile de somn şi nu mai dădeam randament la serviciu“, povesteşte Liliana.


„Calculatorul trebuie folosit cu măsură!“


Întreaga viaţă a femeii pasionată de programe a fost acaparată de calculator. „Răcisem legăturile cu prietenii din facultate, tot ce ştiam era statul la calculator. Eram conştientă că am scăpat de sub control situaţia şi acum un an mi-am impus să reduc din statul la calculator“, povesteşte femeia. Aceasta susţine că, pentru a scăpa de obsesia pentru calculator, a renunţat să mai stea în faţa monitorului în afara orelor de serviciu. 

„Nu mă mai apropii de calculator. Îmi găsesc orice altă activitate, citesc, ascult muzică, mă plimb, merg la spectacole, gătesc. La început a fost foarte greu, simţeam cum dorinţa de a sta la computer mă fură, dar am rezistat, iar acum m-am obişnuit“, povesteşte femeia. Mamă a unei fete de 13 ani, a observat că şi fiica ei are atracţie spre calculator. Încearcă însă să o atragă în tot felul de activităţi pentru a nu trece prin experienţa ei. „Poate, ca părinte te bucură că fata ta este îngeraş, stă cuminte la calculator, dar nu acesta este scopul. Nu îi voi interzice niciodată calculatorul, dar trebuie folosit cu măsură“, mai spune Liliana.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite