Iaşi: Închis pentru omor, a compus cea mai lungă poezie din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Geanpol şi-a scris poemul pe 1.002 pagini
Florin Geanpol şi-a scris poemul pe 1.002 pagini

Deţinutul Florin Geanopol (46 de ani) vrea să doboare recordul mondial la poezie, cu o creaţie care conţine 21.720 de strofe. „Scrisoare umanităţii" este un poem autobiografic, pe care l-a compus în cei 13 ani de când stă închis în penitenciarele din ţară.

În 1996, Florin Geanopol a şocat oraşul Vatra Dornei, după ce a tăiat cu un cuţit gâtul unui prieten şi al concubinei acestuia. Pentru aceasta, a primit 20 de ani de închisoare, iar acum îşi execută pedeapsa la Penitenciarul Iaşi.

Am fost închis pe nedrept. Nu s-a luat în considerare că ceea ce am făcut a fost în legitimă apărare pentru că am fost lovit cu un ciocan în cap", explică Geanopol, arătând drept dovadă o cicatrice imensă din vârful capului.

Hotărât să denunţe „corupţia din justiţie" dar şi să-şi expună viziunea asupra vieţii, Geanopol s-a apucat de scris, chiar din prima zi în care a ajuns în penitenciar. „Aproximativ 10 ore pe zi lucram la poem. Mai făceam şi pauze, în alte zile desenam", explică Florin Geanopol. Şi-a intitulat opera „Scrisoare umanităţii" şi, după cum precizează coperta, este „dedicată lui Eminescu", poetul care l-a inspirat.

El povesteşte în versuri întâmplările care i-au marcat viaţa, făcând referiri la persoanele apropiate, dar şi la evenimentele din ultimul deceniu. „Am scris câteva strofe şi despre fiica mea şi tatăl meu, dar şi despre moartea lui Michael Jackson. Am făcut referire şi la corupţia din justiţie. Nu îmi fac ciorne înainte, ci totul vine de la sine", explică bărbatul.

Cu toate că a fost transferat în diverse penitenciare din ţară deţinutul nu s-a oprit din scris şi în timp „Scrisoarea" lui a căpătat proporţii gigantice. Opera lui Geanopol se întinde acum pe 1002 pagini, totalizând 21.720 de strofe.

Acesta a rugat un prieten, dar şi conducerea Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi să-l ajute cu formalităţile premergătoare înscrierii în Guinness World Records. „Sper să reuşesc pentru că, din câte ştiu eu, cel mai mare poem din lume are 14.000 de strofe", a subliniat Geanopol.

Record pentru cuiul din cap

Psihologii spun că efortul deţinutului este unul lăudabil. „Este un hiper-perseverent. El îşi doreşte să ajungă la performanţă. Dorinţa sa cvasi-psihologică de a ieşi din anonimatul şi monotonia detenţiei îl fac să rupă această stare cenuşie. Este de preferat totuşi ca un asemenea personaj să scrie versuri decât să ucidă", a declarat Tudorel Butoi, psiholog criminalist.

Geanopol susţine că ar putea intra în Guinness World Records şi ca  „omul care a stat cel mai mult cu un cui în cap". „Recordul mondial e de şapte luni, iar eu am stat nouă luni cu un cui în cap. Mi l-am bătut pentru că cei de la Penitenciarul Botoşani nu au vrut să mă lase la înmormântarea tatălui meu. Acum aş vrea să îl scot, dar nu se mai poate. Medicii spun că dacă vreau să mă operez o fac pe riscul meu", a adăugat deţinutul.

 Fragmente din "Scrisoare Umanităţii"

pagina 1

Căci,  eu sunt iluzionistul,

Ce face din om, când citeşet;

Pe visătorul, ce-şi ia zborul,

Şi-n alte lumi, se opreşte!

 

Te voi introduce cititorule,

Acum, într-o altă viaţă;

Trecută prin necazurile

Legate doar prin speranţă.

Pe această viaţă a mea
Ţi-o povestesc în versuri.
Tu îmi vei afla durerea,
Suferită, în alte timpuri.

pagina 917

„Tată îmi cer iertare!

Pentru că te-am supărat-

Fiind într-un necaz mare....

Nu m-am autocontrolat!

N-am ştiut a preţui-

Ale tale sacrificii

Şi regret, cât oi trăi

Că ţi-am creat prejudicii."

"Un profesor de la şcoala din Penitenciar i-a scos de pe internet documentaţia necesară pentru înscrierea în Guinness World Records. Noi îl sprijinim cu ce putem şi doar cât prevede legea", a declarat Gabriela Topoliceanu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite